Körfez’de yolcu ve araba vapur filosunu yenilemek üzere yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, ilk ihaleyi 26 Aralık’ta yaptı. Ancak, ihale öncesi tersane sahipleri ve denizcilik sektöründe gemilerin karbon kompozit malzemeden yapılması koşulu, gemi teslimat süresinin kısalığı gibi konular nedeniyle tepki gösterdi. Bu malzemeden Türkiye’de gemi üretilemeyeceği, pahalı olacağı savunuldu. Alüminyum malzemenin şartnameye girmesi talep edildi. Ancak, Büyükşehir Belediyesi kararından vazgeçmedi. İlk ihaleye Hollanda firması Damen Shipyards Gorinchem 185 milyon 192 bin Euro teklif verdi. Ancak, teklifin idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi.

ŞARTNAMEDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, yeni ihale öncesi gemi teslimat süresini uzattı. İlk gemi teslimatı 420 günden 550 güne çıkarıldı. Karbon kompozit malzemeden ise vazgeçilmedi. İhale bugün Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapıldı. İhale Komisyonu Başkanı Aysel Özkan, 15 firmanın ihale dosyası satın aldığını, istekli olabilecek 11 firma bulunduğunu ancak 6 firmanın teklif zarfı verdiğini açıkladı. Özkan yaklaşık maliyetin 304 milyon 612 bin 523 TL olduğunu açıkladı Zarflar tek tek açıldı. Belgeler ve teminat miktarı ile süresi kontrol edildi.

TÜRK VE NORVEÇ FİRMASI YARIŞIYOR

Altı teklif zarfından ikisinden mali teklif çıktı. İhaleye Türk firması Özata Tersanecilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 117 milyon Euro teklif verdi. Norveç firması Brodrene AAAS ise 149 milyon 428 bin 628 Euro teklif yaptı. Döviz kuruna göre 1 Euro bugünkü kura göre 2.3150 TL’den hesaplandığında Özata’nın teklifi 270 milyon 855 TL, Brodrene’nin teklifi ise 345 milyon 927 bin 274 TL oldu. Özata’nın teklifi yaklaşık maliyetin altında kaldı. Brodrene’nin teklifi ise üstüne çıktı. İhale Komisyonun kararı beklenmeye başlandı.

İHALEYE TEŞEKKÜR ZARFINDAN KİK UYARISI ÇIKTI

İhale dosyası alan ve teklif zarfı veren Avustralya firması Autsal Pty Ltd, ilk ihaleye tek teklif veren firma olan Damen Shipyards Gorinchem, Sirena Marine Denizcilik San. ve Tic. Ve İndaks Makine Enerji Ltd. Şti. teşekkür mektubu verdi. Autsal Pty. Ltd. Şirketi temsilcisi Murat Birecik, mektuplarının okunmasını istedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı mektubu okudu. Firmanın teklif vermediği çünkü itiraz edeceklerinin yazıldığı mektupta Austall’ın en büyük alüminyum gemi üreten firmalardan biri olduğu belirtildi. Alüminyumun avantajları, kompozitlerin dezavantajlarının belediye yetkililerine anlatıldığının dile getirildiği mektupta, belediyenin kararına anlam veremedikleri ve Kamu İhale Kurumu’na itiraz haklarının saklı olduğunu söyledi. Birecik, ihale sonrası da KİK’e itiraz edeceklerini söyledi.

Öte yandan İndeks Makine Enerji Ltd. Şti firması da teşekkür mektubunda sipariş yoğunluğu nedeniyle teklif veremediğini bildirdi. Sirena Marina Denizcilik yetkilileri, ihale sonrası yaptıkları açıklamada girmeme nedenlerini mektupta bildirdiklerini, şartnameye göre mevcut koşullarda teklif vermelerinin zor olduğunu belirtti. Damen Shipyards Gorinchem’in teklif vermeme gerekçesi ise belirtilmedi.

İhale komisyonu değerlendirmeden sonra kararını verecek.



UB(İÖ/AAA)