Türkiye AKP'nin Suriye konusundaki saldırgan dış politikasının bedelini ödüyor. Cuma öğlen saatlerinde düşen Türk savaş uçağının Suriye sularında ve Suriye tarafından düşürüldüğü açığa çıktı. Açıklamalarda henüz temkinli bir duruş öne çıksa da, mevcut gelişme iki taraf açısından da bir saldırıya yanıt verme zorunluluğu açığa çıkarmış oldu.

İlk açıklama Lübnan Hizbullah'ının kanalından
Uçağın Suriye hava savunması tarafından düşürüldüğü ilk olarak Lübnan Hizbullah'ına ait Al Manar TV'nin Suriyeli yetkililere dayandırdığı haberi ile öğrenildi.

Ankara'da zirve
Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya dönüşünün ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 2 saat 10 dakika sürdü. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

-Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır

-Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır

O uçağın orada ne işi vardı?
Suriye tarafından gelen resmi açıklamada uçağın Suriye karasuları üzerinde düşürüldüğü açıklandı.

Erdoğan da zirve öncesi havaalanında yaptığı açıklamada uçağın "Hatay'ın güneyinde, aynı zamanda Lazkiye'nin karaya yakın 8 mil uzaklıkta böyle bir bölgede olduğu söyleniyor" demişti. Bu da avcı diye anılan savaş uçağının Suriye'nin hava sahasını ihlal ettiği anlamına geliyor. Bu durumda da bu kadar gerilimin ortasında "o uçağın orada ne işi vardı?" sorusu gündeme geliyor.

Uluslararası alanda ilk tepki: itidal
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun iki tarafın da olaya barışçıl yollardan bir çözüm bulması gerektiğini savunurken, ABD dışişleri de olayın NATO gündemine gelmediğini, Türkiye'nin bir açıklama yapmasının daha doğru olduğunu açıkladı.