'Fatih Turizm Denetim Sistemi' düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Basın toplantısına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili katıldı. Uygulanacak olan sistemle Fatih Belediyesine bağlı ekipler Booking, Expedia, Airbnb.com ve Tripadvisor adlı internet sitelerine yapılan şikayetleri takip edecek ve şikayete konu olan otel ya da müessesede denetimler yapacak.


"2011 YILI SONU İTİBARİYLE TURİST SAYISI 8 MİLYON "


Basın toplantısında bir konuşma yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "2002 yılında İstanbul'a gelen turist sayısı 2 milyondu. Şimdi 8 milyon. Yani, 2011 yılı sonu itibariyle turist sayısı 8 milyon. Turistlerin ziyaret ettiği ülke olarak, 2000'de dünyaya baktığımızda 17. sıradaydık. Şu anda İngiltere'yi geride bıraktık, 6. sıradayız. Turistlerin dörtte biri İstanbul'a geliyor. Başbakanımızın turizm için koyduğu hedef 2023 yılında dünyanın ilk üç ülkesi arasına girmek. Turist sayısını 30 milyondan 60 milyona çıkarmak, turizm gelirlerini ise 27 milyar dolardan 86 milyar dolara çıkarmak" dedi.


"DERDİMİZ TURİSTİN MEMNUNİYETİNİ SAĞLAMAK"


Başkan Demir, "Bir program geliştirdik. Rezervasyon siteleri var ve dünyada insanlar bunları kullanıyor. 7 milyarlık dünyada 1 milyar insan dolaşıyor. Turizmde yaklaşık 100.3 milyar dolarlık bir pay var. İnsanlar oturdukları yerde web sayfalarına bakarak gidecekleri kalacakları oteli ayarlıyor. Kaldıkları otelle ilgili bilgi yazabiliyorlar. Bu alınan bilgiler herkese açık bilgiler. Biz bu bilgileri değerlendirdik bir arayüz yazılımıyla sözünü ettiğimiz rezervasyon sitelerinden gelen olumsuzlukları topluyoruz. Zabıtamız marifetiyle bunları yerinden değerlendiriyoruz" diye konuştu. Mustafa Demir, "İnsanları sık boğaz etme gibi birşey yok. İnsanların canını yakalım diye bir düşüncemiz yok. Derdimiz dünyanın her tarafından ayağımıza kadar gelen turistin memnuniyetini sağlamak. En büyük propaganda aracı turistin memnun ayrılmasını sağlamaktır. Dünyanın en ilham verici şehri diyorduk İstanbul için, şimdi ne oldu ? Dolandırıcılar şehri oldu. Bizim şehrimize bizim ülkemizin göz bebeği İstanbul şehrine bu sıfatı yakıştıracak faaliyetlere müsaade edemeyiz. Bir ayda 126 şikayet aldık. Bunların hepsinin takipçisi olacağız. Bizim adımıza bu ülkeyi bu milletin kültürünü kirletecek insanlara müsaade etmeyeceğiz. Bizim yetki alanımızın dışında kalan uygulamalarla ilgili bir protokol yaparak bunları da koordine edeceğiz" diye konuştu.


"TURİZMİN EN BÜYÜK SERMAYESİ GÜVENDİR "


İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise "İstanbul için hep söylediğimiz hep de söyleyeceğimiz bir husus var. Turizmin en büyük sermayesi güvendir. Bunu ısrarla söylemeye devam edeceğiz. Çünkü güven sadece güvenlikten ibaret değildir. Güven hep birlikte inşaa edilir. Bu güveni zedelediğiniz zaman iş işten geçmiş olur. Güveni kazanmak da öyle kolay değildir. Güveni kaybetmek bir anda olur güveni kazanmak uzun zaman alır" dedi.


Konuşmaların ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili arasında iyi niyet protokolüne imza atıldı.