Turgutlu Belediyesi Sebze ve Meyve Hali’nde, erik üreticisi sıkıntı yaşıyor. Halde elde kalan erikler belediye kamyonları tarafından toplanarak çöpe atılıyor. Günde yaklaşık 250 ton papaz ve Ankara eriğinin bu şekilde çöpe gittiği ve çiftinin zararının 1 milyon liraya yaklaştığı belirtiliyor.

Turgutlu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmail Kebapçı, havaların soğuk ve yağışlı geçmesi, ardından da diğer bölgelerdeki eriklerin çıkmasıyla üreticinin çok zor durumda kaldığını söyledi. Kebapçı, "Erik, Türkiye’de önce Turgutlu’da piyasaya çıkar. Ardından diğer bölgeler gelir. Turgutlu sıcak olduğu için bizim yörenin eriği diğerlerinden önce olgulaşır. Ancak hava şartların soğuk ve yağışlı olması erik kalitesini düşürdü. Ağaçlarda kalan erikler çatlayarak yere düşüyor. Ardından diğer bölgelerin erikleri ve bunun yanı sıra kiraz ve kayısı piyasaya çıktı, dolayısıyla eriğe olan talep düştü" dedi.

Turgutlu Belediyesi Sebze ve Meyve Hali Müdürü Ramadan Hürlü de "Turgutlu tarihinde bu şekilde bir şey görülmedi. Her gün 200-250 ton ton erik belediye temizlik görevleri tarafından hal reyonlarından kamyonlara boşaltılıyor" diye konuştu. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altan da, hava şartlarından dolayı bölgeye ait tüm meyvelerin aynı anda piyasaya çıkmasının fiyatı düşürdüğünü belirtti.

Dünyaca ünlü papaz eriğinin tescil ettirilmesi için Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası, Turgutlu Ticaret Borsası ve Turgutlu Ziraat Odası tarafından girişimde bulunulmuştu.



DÇ(İÖ/CK)