İnönü Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığında Prof. Dr. Hüseyin İnce, Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Prof. Dr. Nevzat Erdil, Doç. Dr. Necip Ermiş ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz Çolak’ın yer aldığı 15 kişilik ekip tarafından Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinden gelen hastalara 'Tavi' yöntemi başarıyla uygulandı. Dünyada yeni uygulanan yöntemle Hasan Aslan ile kimliği açıklanmayan bir kadın hasta sağlıklarına kavuşturuldu.

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, düzenlediği basın toplantısında, romatizmal ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp aort kapağı daralan hastaların hayatlarının ciddi boyutlarda tehlikeye girdiğini belirterek, son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tedavisinde heyecan verici yeniliklerin çıktığını vurguladı. Özdemir, “Bunlardan en önemlisi aort kapağının ameliyatsız değiştirilmesi olarak bilinin Tavi yöntemidir. Bu yöntemi sağlık durumu ciddi olan hastalarımıza uyguluyoruz. Bu yöntemle son 50 yıldır açık kalp ameliyatıyla tedavi edilen hastalar, kalpleri açılmadan, anjiyo yapılır gibi kasıktan girilerek tedavi olma şansına kavuşuyor. Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Böylece hiçbir kanama da olmuyor. İşlemin hemen ardından da hastalarımız nefes alması rahatladı. Hastalarımızı bugün de inşallah taburcu edeceğiz" dedi.

Bu yöntemin Türkiye’de çok az sayıda merkezde uygulanmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Özdemir, “Kalp durdurulmadığı için,Akciğer makinesinin olumsuz etkilerine maruz kalınmıyor. Özellikle solunum ve böbrek yetersizliği bulunan ve daha önce kalp ameliyatı geçiren hastaların riskleri azalıyor. Ameliyat riski yüksek olan hastalar yönteme daha kolay tahammül ediyor" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise Turgut Özal Tıp Merkezi’nin birçok alanda önemli başarılar elde ettiğini kaydederek, bu yöntemle ilk defa gerçekleştirilen ekibe teşekkür etti.

Sağlığına kavuşan hasta Hasan Aslan ise “2010’dan bu yana ameliyat olmayı bekliyordum. Şuan sağlığım çok iyi, ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ediyorum” dedi.

CÖ(MP/ESM)