İnönü Üniversitesi’nde yaklaşık 10 yıl önce karaciğer naklinin başladığını belirten İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, geçen yıl itibariyle 222 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, ulaşılan bu rakamın Türkiye’de yapılan tüm karaciğer nakillerinin 3’te biri anlamına geldiğini belirterek, "Dünyada da bu sayıya ulaşan sanırım bir merkez var. Biz onun arkasından ikinci sırayı aldık" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin sadece Türkiye’e değil, bölge ülkelerindeki hastalara da hizmet verdiğini ifade ederek, İnönü Üniversitesi olarak karaciğer nakli alanında büyük işlere imza attıklarını söyledi. Organ bağışı konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, organ bağışının yeterli seviyede olmaması nedeniyle nakillerin çoğunlukla canlı vericilerden gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şu an canlı vericileri olmadığı için 150’ye yakın hastanın kadavradan bağış beklediğini ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, canlı vericili karaciğer nakillerinde ise hedeflerinin her yıl arttığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, "Canlıdan canlıya karaciğer naklinde bu yılki hedefimiz 250’yi aşmak" dedi.

Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün mimari projesinin de devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, mimari projesinin çiziminden sonra Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanında yeni bir hastane yapımına başlanacağını kaydetti.