Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Petrol İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman ve işyeri temsilciliği katılımıyla Tüpraş Genel Müdürlüğü’nde yapılan törende, değeri yüksek akaryakıt ürünlerinin satışa sunulacağı tanklara gideceği 690’ncu günden 14 Kasım 2014 tarihine doğru geri sayım başlatıldı.

BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Genel Müdürlük, İzmit Rafinerisi ve projede görev yapan Tüpraşlılar ile başta İspanyol Tecnicas Reunidas olmak üzere tüm müteahhit firma temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Tüpraş ailesi bu projeyi de belirlenen hedefler doğrultusunda başarıyla gerçekleştirecektir. 2013’ün ülkemize, topluluğumuza, Tüpraş’a başarı, sizlere de ailelerinizle birlikte sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da konuşmasında, bunun Tüpraş tarihinde tek kalemde yapılan bu en büyük yatırım olduğunu belirterek, "Tamamlanacağı hedef tarihini yönetimimizin değerli desteği, çalışanlarımıza duyduğumuz inanç ve güvenle birlikte belirledik. Projemizin fiilen başladığı 14 Kasım 2011’den bugüne kadar tam 391 çalışma gününü gururla geride bırakırken, ilerlemede yüzde 48, sahada yüzde 25, mühendislik olarak da yüzde 87 seviyesinde işleri tamamladık” dedi.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Konuşmaların ardından Ömer Koç, Turgay Durak, Erol Memioğlu, Yavuz Erkut ile projede görev yapan bir yıllık kıdeme sahip İnşaat Mühendisi Öznur Özarslan Bank ve en kıdemlisi olan Yatırımlar Müdürü İdris Çınar, tüm çalışanlar ile birlikte geri sayımı başlattı.

İnşaat ve montaj aşamasında ortalama 7 bin, azami 10 bin işçinin çalışacağı, Türkiye'nin dış ticaret dengesine yıllık 1 milyar dolara yakın olumlu katkıda bulunarak aynı oranda katma değer üretecek olan yatırım tamamlandığında bölge için yeni bir istihdam alanı daha oluşturacak.

DAHA YÜKSEK KALİTE, DAHA DÜŞÜK KÜKÜRT

Tüpraş Rafinerilerinde en yeni teknolojiye sahip modern ünitelerin devreye alınmasıyla, çevre sağlığı açısından son derece önemli olan yurtdışı piyasalarda geçerli standartlardaki akaryakıt üretimine geçildi. Özelleştirme sonrasında devreye alınan yeni ünite yatırımlarıyla, daha temiz bir çevre için düşük kükürtlü ve daha yüksek kalitede motorin üretimi ve yüksek oktanlı benzinde de yüksek üretim kapasitesi sağlandı.

2,4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Koç Topluluğu’na katılım sonrasında, AB standartlarında üretim doğrultusunda sürdürülen ana yatırım planının önemli kilometre taşlarından Kükürt Giderme ve CCR Reformer ünitelerinin Tüpraş’ın 3 rafinerisinde devreye girmesiyle birlikte, tamamı EURO V normlarında düşük kükürtlü motorin üretim kapasitesi yılda 7 milyon ton, benzin üretim kapasitesi ise 5,8 milyon ton seviyelerine ulaştı. Anahtar teslim bedeli 2,4 milyar dolar tutarındaki 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin yatırım süreci için çalışmalara 2007 yılı baharında başlanıldı.

2011 TEMMUZ AYINDA İMZALANDI

Ana yapısı vakum destilasyon, hydrocracker-HC, koklaştırma-DC, hidrojen üniteleri ve diğer yardımcı ünitelerden oluşan proje yatırımına ilişkin, anahtar teslimi ve götürü bedel esaslı ek sözleşme, Tüpraş ile İspanyol UTE TR RUP/Treunidas RUP İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi Konsorsiyumu arasında, 28 Temmuz 2011 tarihinde 2.4 milyar Amerikan Doları bedel ile imzalandı.



MB(MB/AAA)