Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde dünya petrol arzındaki günlük 2 milyon varil artışa rağmen, 2012 yılına 106,5 dolar (varil) seviyesinden başlayan Brent ham petrolünün, İran, Sudan, Nijerya, Irak ve Suriye gibi diğer petrol üreten ülkelerdeki jeopolitik olaylar ve risklerle birleşince ilk çeyrek dönemin sonunda varil başına 123 dolar seviyesine kadar ulaştığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Avrupa ekonomilerindeki durgunluğun jet yakıtı ve motorin fiyat oranlarını aşağı çekmesine karşın, diğer ürünlerdeki fiyat oranlarını yüksek seyretmesiyle 2012 yılı ilk çeyrek dönemde Akdeniz rafineri marjı, geçen yılın aynı dönemine göre varilde 2,54 dolar artış kaydederek 2,97 dolar düzeyine yükseldiği belirtildi.

BELİRSİZLİKLER OLUMSUZ ETKİLEDİ

Petrol sektöründeki belirsizliklerin olumsuzluğa yol açtığı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Akdeniz’de yükselen rafineri marjı ortamına rağmen, küresel ekonominin yanı sıra petrol sektöründeki belirsizlikler, ülkemizde ilk çeyrekte yaşanan ağır kış koşullarının benzin ve özellikle asfalt satışlarını olumsuz etkilemesi, 2011 son çeyreğindeki doğalgaz fiyat artışı ve üretimde enerji maliyetlerinin yükselmesi, İran ağır petrollerin maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle, Tüpraş’ın net rafineri payı 2012 ilk çeyrek dönemde son 5 yıllık ortalamanın üzerinde olmasına rağmen geçen yılın aynı döneminin aşağısında kalarak varilde 2 dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Yıl içinde gerekli olan rafineri bakım ve onarımlarının önemli bir kısmı bu dönemde yapılmış ve toplam kapasite kullanımı yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Satış optimizasyonu ile müşteri odaklı satış stratejisi uygulayan Tüpraş, ilk çeyrekte yurtiçi satışlarını yüzde 10 oranında artırmış, ihracat dahil toplam satışlar ise geçen yıla göre yüzde 7 oranında artışla 5,3 milyon tona ulaşmıştır. Bu dönemde artan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki artışa paralel olarak satış gelirleri 2011 yılının yüzde 35,7 üzerinde gerçekleşmiştir."

SATIŞTA 367 BİN TON ARTIŞ 

Tüpraş'ta 2011'in ilk çeyreğinde 4 milyon 974 bin ton olan toplam satış miktarının 2012 yılının ilk çeyreğinde 367 bin ton artışla 5 milyon 341 bin ton olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada; 2011 yılı ilk çeyreğinde 7 milyar 769 milyon lira olan satış gelirinin 2012 ilk çeyreğinde yüzde 35.7 artışla 10 milyar 546 milyon lira olarak gerçekleştiği kaydedildi. Tüpraş'ın net dönem karının ise 2011 ilk çeyreğinde 306 milyon lira iken, 2012 ilk çeyreğinde yüzde 5,4 oranında düşüşle 288 milyon lira olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Açıklamada, güçlü insan kaynağıyla sürdürülebilir, maksimum karlılığı amaçlayan   Tüpraş'ın operasyonel ve finansal başarılarını yükseltme yolunda yatırımlarını sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülke için katma değer yaratmaya devam edeceği belirtildi.



MB(MB/AK)