Samandağ İlçesi'nin Çevlik Mevkii'nde M.S. 69 yılında başlanan, yaklaşık 30 bin usta ve esirin 10 yıl süreyle çalışarak M.S. 79 yılında dağ ve kayaları oyarak tamamladığı İmparator Titus Vespasian Tüneli ve tünelin ucundaki Kral ile ailesine ait mezarlar, ziyaretçi akınına uğruyor. 12 metre yüksekliğinde 1380 metre uzunluğunda ve 6-8 metre genişliğindeki tünelin sadece insan gücü ile yapılan tarihte el yapımı en eski tünel olarak nitelendirildiği belirtildi.

Roma İmparatoru Titus Vespasian tarafından zamanında dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasının engellenmesi amacıyla yapılan, ardından kentin savunmasında kullanılan ve içerisinde su kanallarının da bulunduğu tünelin sonunda da, Beşikli Mağara'daki Titus ve ailesinin bulunduğu mezar odası ve yakınlarına ait 27 adet kaya mezarı görenleri hayran bırakıyor.

Amerikalı turistlere tüneli ve kaya mezarlarını gezdiren profesyonel tur rehberi Leyla Topal, Hatay Valiliği, İl Özel İdaresi ve Samandağ Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin katkısıyla 270 bin TL harcanarak merdivenle tünele ulaşmayı sağlayacak yollar ve oturma grupları yapıldığını belirtti. Topal, şöyle dedi:

"Tarihin en eski tünellerinden birini ziyarete eden turistler buraya hayran kalmakla birlikte zamanda yolculuk yapmış oluyorlar. Tamamı el yapımı olan tüneli görenler hayran kalıyor. Ardından gelen Kral ve ailesine ait mezarları günümüz koşullarda el ile yapmak çok zor. Tünelin ucundaki tarihi zenginliği yılda yaklaşık 80 bin kişi ziyaret ederken, daha iyi bir tanıtımla bu rakam çok daha yukarılara çekilebilir. Titus tünelini dünyanın 8'inci harikası olarakta adlandırabiliriz. Hatay'a gelenler burayı görmeden dönmesin."



YA(AÖ/İD)