Gezi protestolarıyla ilgili tweet atarak, eylemleri yönlendirdikleri ve Başbakan'a hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan sözleşmeli TRT personelinin akıbeti belli oldu.

Kurum müfettişlerinin soruşturmayı tamamlamasının ardından bir personel hakkında Gezi eylemlerinde sosyal medyadan yaptığı paylaşımları gerekçe göstererek, "Sokak gösterilerinde yönlendirmede" bulunduğu iddia edildi. Sözleşmeli personel sözleşmesinin eki disiplin yönetmeliğindeki, "İdeolojik ve siyasi amaçlarla... kamu hizmetinin yürütülmesini engelleme... bunların tahrike teşvik etmek veya yardımda bulunmak" hükümü dayanak gösterilerek bu personel hakkında sözleşmenin feshine karar verildi.

Bir başka personel hakkında ise yine sosyal medyadaki bir paylaşım gerekçe gösterilerek, "Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan 'a yönelik tahkir ve tezyif edici mahiyette bir davranışta bulunmak suretiyle ülke yönemini hedef alan paylaşıma ilişkin olarak" aynı disiplin yönetmeliğinin 3. maddesine göre sözleşmenin feshi kararı verildi.

MAAŞLAR GERİ ALINDI

Bayram tatilinin hemen ardından verilen fesih kararının ardında işten çıkarılan personele, bayramdan önce yatırılan maaşları da geri ödettirildi. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı TRT sözleşmeli personelinin kadroya geçişiyle ilgili son tarih olan 2 Kasım'dan önce cezalar kesilmiş oldu. Konuyla ilgili Haber -Sen Merkez Yönetim Kurulu, personele açılan soruşturmada gerekçe gösterilen disiplin hükümlerinin üç noktayla kısaltılarak içeriğinin değiştirildiğini, kurum içi faaliyetleri ifade eden bu hükümlerin kişilerin kurum dışındaki özel hayatlarına da uyarlandığını belirtti.

Açıklamada TRT'nin hükümetin yayın organına dönüştüğü de belirtilerek "TRT yönetimi burada hem polis, hem savcı, hem de hakim rolüne girerek kişilerin sosyal hesaplarını kanunsuz bir şekilde incelemeye almış, bununla ilgili suçlamalarda bulunarak soruşturma başlatmış ve cezayı kesmiştir. Burada hem kişisel verilerin korunması ilkesinin hem de ifade özgürlüğünün ihlal edildiği açıktır. Böylesine hukuksuz bir şekilde işlerine son verilen çalışma arkadaşlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız" denildi.