Libya’da bilgisayar mühendisliği üzerine lisans eğitimine devam eden Huda Inkıl, doğuştan kalp hastasıydı. Huda Inkıl, 21 yıldır kalbindeki delikle yaşıyordu. Yaşam savaşında hiç vazgeçmemiş olan Huda, bir yandan üniversite eğitimine devam ediyor bir yandan da hastalığının tedavisi için arayışını sürdürüyordu. Yaptığı araştırmalar sonrasında Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Alman (Taksim) Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi ile iletişime geçti.

Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu ve Op. Dr. Mustafa Kemal Avşar tarafından değerlendirmeler sonucunda Huda’nın kalbindeki deliğin büyük bir kısmının durduğu ve kalpten akciğere giden pulmoner kapağın görevini hiç yapamadığı teşhis edildi. Bu durum Huda’nın yaşam kalitesini ileri derecede bozmanın yanı sıra tedavi olmaması durumunda 3-5 yıl içerisinde kalp fonksiyonlarını tamamen yerine getiremeyecek ve tedavi şansı kalmayacaktı.

Kalp konseyi, Huda için en uygun tedavi yönteminin başka bir insandan alınacak pulmoner kapağın nakledilmesi olduğu konusunda karar verdi. Organ bankaları araştırılmaya başlandı. Aranan kalp kapağı, İzmir Ege Üniversitesi Doku Bankası’nda bulundu. Kalp kapağı naklinin yapıldığı ve kalpteki deliğin kapatıldığı bu zor operasyon başarı ile sonuçlandı.


MEKANİK VEYA SENTETIK KAPAK YERİNE İNSAN DOKUSU NAKLİ


Huda’nın Türkiye’de hayatı kurtuldu. Hiç sahip olmadığı yaşam kalitesine kavuşan Huda’nın ameliyat hakkında konuşan Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu “Mekanik veya sentetik kapak takılması yerine insandan doku nakli yapıldığı için ileri yaşlarında çocuk sahibi olabilecek, kalbi için sürekli ilaç kullanımına ihtiyaç duymayacak. İnsan kalbinin bir parçasının hastaya nakledilmesiyle yani kapak nakli tedavisi ile Huda’nın ilerde yaşanabilecek transplantasyonun önüne geçilmiş oldu. Kalbin küçücük bir parçasının nasıl bir mucize yarattığına şahit olduk” dedi.

 


ALDIGIM EN GÜZELYENİ YIL HEDİYESİ


Sağlığına kavuşan ve ülkesine dönme hazırlıkları yaşayan Huda “Bu hastalık şimdiye kadar hayatımda yapmak istediğim her şeyin önünde engeldi. Bu yeni yılda yeni bir hayata başlıyorum. Hayatın bana verdiği en güzel yeni yıl hediyesi bu. Bana geleceğimi hediye eden Türk hekimlerine minnettarım” dedi.

(BB)