Tortum'un Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldelerinden geçen Ödük Çayı üzerinde kurulan üç ayrı HES için iki kez Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu verildi. İlk raporda bilirkişi heyetinin incelemesine göre ‘ÇED gereklidir’ raporu verilirken, diğerinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nden gelen üç kişilik heyetin araştırması sonucu Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verdi. Böylece bölgede 2 yıl gecikmeli olarak geçen yıl HES yapımına başlandı. Ancak mahkemenin verdiği kararı bölge halkının başvurusuyla temyiz edilerek Danıştay’a gönderildi.

DANIŞTAY BOZDU

Danıştay 14’üncü Dairesi bir yıl aradan sonra 16 Mayıs 2012’de verdiği kararda Erzurum 2’nci İdare Mahkemesinin verdiği kararı, 'Bilirkişi heyetlerinin yeterli ve gerekli uzmanlığa sahip kişilerden belirlenmediği görülmüştür' diyerek bozdu.

Bölge halkının Avukatı Ercüment Şenol, Ödük Vadisinde yapılan 3 ayrı HES’in hukuka aykırı olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Ödük vadisinde iki kez keşif yapıldı. Birincisinde bilirkişi heyetinin incelemesi sonucu ‘ÇED gereklidir’ kararı verildi. İkinci heyetin incelemesinin ardından Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla HES yapımına izin verdi. Bu kararı temyiz ettik. Danıştay 14’üncü Dairesi bir yıl sonra bizi haklı buldu. Danıştay yeniden keşif yapılıp sonucuna göre karar verilmesini istedi. Hukuka aykırı olan yerel mahkemenin kararı bozulmuştur. Ancak Erzurum Valiliği, Bağbaşı halkına olan karşıtlığını devam ettirerek bu kararı düzeltmeye çalışıyor. Bu tutum yanlıştır. Danıştay da Valiliğin yaklaşımının yanlış olduğunu gördü. Orada direnen halkın da Danıştay’ın bozma kararından sonra direnişinin hukuka uygun olduğu yargı makamları tarafından da tescil edilmiş oldu."

HES DİRENİŞİNDE NELER OLMUŞTU?

Tortum'un Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldelerinden geçen Ödük Çayı üzerine kurulacak HES'lerin yapımını engellemek için düzenlenen eylemlerde özellikle kadınlar ön plana çıktı. Polis, Jandarma ve özel güvenlik görevlilerinin direnişi kırmak için yaptığı çalışmalar sırasında yer yer çatışmalar da yaşandı. Bu olaylar nedeniyle 260 kişinin jandarma tarafından ifadesi alındı. HES şantiyesinde çalışanlar, hakarete uğradıkları iddiasıyla Bağbaşı'ndan 10 kişi hakkında 50 bin liralık tazminat davası açtı. 5 Eylül günü yapılan eylemde 14 kişi hakkında 250 lira para cezası ve adli takip, 26 Eylül'de ise 11 kişi hakkında 500'er lira para cezası ve adli takip kararı verildi.



NÖ(KS/COŞ)