Çaldıran İlçesi Direkli Köyü'nde 8 gün önce 1 çocuk annesi Ayşe Hanay, başka biriyle ilişkisi olduğu iddasıyla yakınları tarafından öldürüldü. Olayla ilgili Ayşe Hanay'ın eşi Mustafa Hanay, kayınpederi Fevzi Hanay, kayınbiraderi Behçet Hanay ile damadın amcası Suat Hanay, cinayetin işlendiği gün gözaltına alındı. Kayınpeder Fevzi Hanay serbest bırakılırken koca, kardeşi ve amcası tutuklandı.

VAKAD üyeleri de bugün bulundukları konteyner önünde konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına VAKAD üyelerinin yanı sıra öldürülen Hanay'ın kardeşi Ahmet Ağçakaya'da katıldı.  Açıklamayı okuyan VAKAD üyesi Sema Bağış, cinayet ardından aileyi ziyaret ettiklerini belirterek, yıllardan bu yana 'Namus' adı altında işlenen cinayetlerle mücadele ettiklerini söyledi. Bağış şöyle konuştu:

"İlimizde yaşanan büyük deprem felaketi sonrası kadına yönelik şiddetin azalacağını, bu felaketin insanları birbirine kenetleyeceğini düşünmüştük. Kısmen kenetlenme olsa da bu süreçte aile içi şiddet, ensest, cinsel istismar, taciz, tecavüzün devam ettiğini görüyoruz. Anlıyoruz ki deprem bu kentte her şeyi sarstı, her şeyin temelini sarstı ancak eril zihniyeti ve onun uygulamalarını sarsmadı. Öldürmek için öne sürülen nedenlerin sonu gelmiyor. Nedenselleştirmenin yanı sıra her katliam ardından kendilerince bir senaryo yazıyorlar 14 yaşında bir çocuktan bile kıskanılıp önce işkence uygulanıp sonra öldürülen Ayşe Hanay'dan geriye 2 yaşında bir kız çocuğu kaldı. Şu anda annesini öldüren insanların-zihniyetin eliyle büyütülüyor o çocuk. Yarın kim bilir o hangi bahane öne sürülerek şiddet görecek ya da öldürülecek! Öldürülen Hanay'ın ailesi bu duruma son derece öfkeli. Bizim yıllardır arkasında durduğumuz bu sözleri, bugün kızı öldürülen bir aile söylüyor. Yarın başka kadınlar böyle nedenlerle öldürülmesinler diye bu davayı katiller hak ettikleri cezayı alıncaya kadar takip edeceklerini belirten aile, kızları ölse bile onun arkasında olduklarını belirtti. Bu bizim için son derece önemli. Çünkü öldürülen kişinin suçlu olarak gösterilmesine alışkın olduğumuz toplumda bu tür refleksler görmek son derece umut verici. Öldürülen kadın suçlu değildir, kadını öldüren zihniyet  suçludur ve cezalandırılması gerekir. Bu yüzden bu dava süresince kızlarını yalnız bırakmayan aileyi yalnız bırakmayacağız ve davayı her aşamasında takip edeceğiz."



GÖ(FE/İD)