"TÜRKLER ÖNEMLİ BİR BAŞARI GÖSTERDİ"


Kitap tanıtım töreninde bir konuşma yapan Topbaş, "Bundan 50 yıl önce o zamanki şartlarda o zamanki anlayışla baktığımız zaman çok fazla yenilikler görebiliriz. Almanya'nın yeniden yapılanması için işçi talep ediliyor. Türkiye'den de hiç bilmedikleri bir yere ellerindeki bavullarıyla Sirkeci'den yola çıkışlarını düşününüz. Çok farklı yerlere düştükleri için birbirlerini görmediklerini hisseder gibiyiz. Yıllar geride kaldı. Türkiye ve Almanya arasındaki uzun yıllara dayanan dostluğun pekişmesine neden olan geçici işçi olarak giden ama kalıcı olan Türk kökenli insanlarımızı anlatan kitabın tanıtımında birlikteyiz. İnanıyorum ki bu kitap gelecek kuşaklara bir ışık tutacak. Biz 50 yıl öncesinden bu sıkıntıları yaşamış olan insanları dinliyoruz. Gelecek kuşaklarla irtibatları kesildiği zaman bu kitap önemli bir eser, önemli bir kaynak olarak kalacak " dedi.


"İSTANBUL'A HER ZAMAN ÇOK SEVEREK GELİYORUZ"


Stutgart Belediye Başkanı Schuster de "İstanbul dünyanın en önemli metropollerinden biri. Müthiş kalitesi yüksek ve her gün yükselen bir şehir. Biz İstanbul'a her zaman çok severek geliyoruz" diye konuştu. Schuster, "Bu kitabın tanıtımını beraberce kutlamak çok büyük mutluluk. Her iki devlet başkanının da önsöz yazdığı bir kitap olduğu için bu kitap önemli. Alman ve Türk vatandaşlarının beraberliğini ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor bu da. Almanya ve Türkiye arasında işe alım anlaşması imzalanmasının üzerinden 50 yıl geçti. Buna hitaben biz de 50 küçük öyküye bu kitapta yer verdik " şeklinde konuştu. Kitapta yer alan her öykünün önemli bir belge olduğunu kaydeden Schuster, Türklerin büyük bir başarı gösterek, yeri geldiğinde kötü işlerde çalışarak Almanya'nın refahına katkıda bulunduklarına dikkat çekti.


Schuster, kitaptaki hayat hikayelerinin zaman zaman insanları duygulandıracağını da belirtti. Schuster, "Keşke daha baştan böyle düşünmüş olsaydık. Bu insanlar iki sene sonra gidecek demeseydik. Onların yeteneklerini keşke o zamandan teşvik etseydik. Ama artık bunları anladık. Küreselleşmiş olan dünyada elimizdeki yetenekleri bulup çıkartmak her bir ükenin birinci görevidir. Bizim şehrimizin en önemli unsuru göçmen kökenli hemşerilerimizdir " şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından iki belediye başkanı kitapla poz verdi.