Dilhun GENÇDAL-Taner YENER/İSTANBUL , İstanbul'a 100 yeni otobüsün hizmete alınması törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Köprülerdeki bakım çalışmaları hakkında bilgi veren Topbaş, ulaşım akslarında, köprülerde zaman zaman bakımların yapılması gerektiğini söyledi.


Taksim'e cami yapılmasıile ilgili olarak "Orada şu anda fıçıdan yapılmış bir minareyi barındıran bir mescit var. Yaz ve kış, kar ve yağmurda insanlar her cuma günü sokakta kağıtlar ve koli kartonları üzerinde ibadetlerini yapmaya çalışıyorlar"dedi.


Çamlıca'ya camii için ise  "Sayın Başbakanımız Çamlıca'da, İstanbul'a sembol teşkil edecek nitelikte bir cami yapılmasını öngördü. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları işlemekte ve burada özellikle belirli günlerde, bir sembol mabedin olması düşünülmektedir"şeklinde konuştu.


Topbaş Sevda Tepesi için ise şunları söyledi; "Şu andaki Sevda Tepesi görüntüsü 'Yeşil yok edilecek' anlamı şeklinde değerlendirildiği için ben bunu bu şekilde empoze edenleri burada ayıplıyorum. Bu yanlış bir bakış açısı. Orada 57 bin metrekarenin sadece yüzde 3'ü kadar taban oturumlu bir alan kullanılacak. Ama diğer tarafı koru ve özel mülkiyet"


 


100 yeni otobüsün hizmete alınması törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Köprülerdeki bakım çalışmaları hakkında bilgi veren Topbaş, ulaşım akslarında, köprülerde zaman zaman bakımların yapılması gerektiğine işaret ederek, "Büyükşehir Belediyesi olarak biz, 2004'ten bu yana İstanbul'da 19.5 milyon ton asfalt döktük. Bu asfalt çalışmalarımızı, İstanbulluları rahatsız etmemek için gece saat 01.00'lerde, 02.00'lerde başlayıp, 03.00-04.00'lerde çekildik. Yani asfalt dökümü, şeritler çekilirken İstanbullulara bir rahatsızlık yaratmamaya özen gösterdik. Ama şimdi zorunlu olarak Karayolları Genel Mdürülüğümüzün yaptığı bir çalışma var. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinde asfalt yenileme ve bakım çalışmaları var, aynı şekilde Haliç Köprüsü'nde. Bunlar zorunlu çalışmalar, yapılması gereken periyodik bakımlar. Tabiki, yaz aylarına gelmesi sebebiyle, yazın biraz daha rahat olur düşüncesiyle yaza getirildi ve 3 aylık dönemde bunun başarıyla sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle İstanbulluların yardımı, desteği olmadan bunun başarılması mümkün değil" diye konuştu.


İFTAR SAATİNDEN ÖNCE VEYA SONRA TRAFİĞE ÇIKILMALI


Köprülerdeki bakım sırasında metrobüs hattında herhangi bir aksamanın yaşanmayacağını söyleyen Topbaş, "Metrobüsle ilgili düzenleme çalışması yaptık. Metrobüs hattını sürekli açık tutacağız. Ama diğer taraftan özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, diğer asklarda ortaya çıkan sıkıntılarda vatandaşlar biraz daha dikkatli olarak bize yardımcı olursa, sıkıntıyı çok fazla yaşamayız. Benim şahsi endişem, Ramazan-ı Şerif arifesindeyiz ve bu çalışmalara Ramazan ayını da içine alacağı için o tarihte iftar saatindeki zaman dilimi içinde yoğunlaşmaları yaşadık. Burada İstanbulluların zamanı çok iyi ayarladıkları taktirde belki günü iftar saatinden daha önce veya sonra trafiği kullanmayı tercih ettiklerinde, bireysel araç yerine de daha çok toplu taşıma aracı kullanırlarsa sıkıntı yaşamayız" dedi. Topbaş, toplu taşımayı özendirmeye çalıştıklarını da ifade etti. Köprülerdeki bakım çalışmasından kendisinin de etkilenip etkilenmediğinin sorulması üzerine Topbaş, "Zamanı çok iyi kullanmaya çalışan birisiyim. Ona göre kendimi ayarlamaya çalışıyorum, çıkı-giriş saatimi. Eskortu mümkün mertebe kullanmıyorum ve hoşuma gitmiyor, trafiği rahatsız etmek de istemiyorum" dedi.


TAKSİM'E CAMİ YAPILABİLİR


Taksim Meydanı'na cami yapılmasına ilişkin soruya Topbaş, "2009 yılında 1/5 binlik Beyoğlu planlarına bir iptal davası açılmıştı, bu dava reddedildi. Ayrıca cami alanıyla ilgili yine Şehir Plancıları Odası'na açılan bir dava vardı, o da reddedildi. Böylece 'Cami yapılamaz' anlamında bir problem yok, yani şu anda düşünülüyor. Özellikle ifade etmek istiyorum, Beyoğlu en yoğun hareketli ilçelerimizden bir tanesi. Orada şu anda fıçıdan yapılmış bir minareyi barındıran bir mescit var. Yaz ve kış, kar ve yağmurda insanlar her cuma günü sokakta kağıtlar ve koli kartonları üzerinde ibadetlerini yapmaya çalışıyorlar. Bu, görüntü olarak da hoş değil ve Türkiye'nin imajı açısından iyi değil ve Kültür Başkenti olan İstanbul için de iyi değil. İnsanların ibadetleri konusundaki mekan ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi lazım. Zaman zaman bir takım farklı değerlendirmeler yapıldığı için üzüntümü ifade etmek istiyorum. Çünkü burada farklı değerlendirmelerin bir gerginlik oluşturmak adına bu maksadın kullanılmasına karşıyım. Orada bir ihtiyaç varsa, yapılması gerekiyorsa da belirli ölçülerde, tanınacak imar imkanlarında bu yapılabilir. Son davalardaki retler sebebiyle de burada caminin yapılması mani teşkil etmiyor. Bunu bir malzeme olarak hiç bir tarafın kullanmaması gerekir. Bir ihtiyaçsa yapılabilir. Bir yerde stad gerekiyor stadları yapıyoruz. Her cuma ibadetini yapmak isteyen insanların İstanbul gibi bir şehirde sokaklarda, caddelerde koli kartonları üzerinde ibadetini yapması doğru bir şey değil. Fransız Kültür Merkezi, bu ibadetlerin kendi bahçelerinde yapılabileceğini söylüyor. Böyle bir hoşgörü kentinde, barış içerisinde yaşayan bir kentte insanlara ibadetlerini yapma imkanı da verilmesi lazım. Yoksa Taksim'e bir cami dikme anlayışı olmamalı bu" diye konuştu.


'YEŞİL YOK EDİLECEK' ŞEKLİNDE EMPOZE EDENLERİ AYIPLIYORUM


Topbaş, son günlerde tartışma konusu olan Sevda Tepesi'ne ilişkin de şunları söyledi: "Sevda Tepesi'yle ilgili hatırlanırsa, rahmetli Özal döneminde Suud Kralı'nın İstanbul'da bir ikametinin olması halinde Arap turizmine önemli bir etki sağlayacağı düşüncesiyle böyle bir yer edinmesine destek verilmişti. O dönemde bu yerin var olan planları, imar hakları iptal ettirildi, bir mahkeme sonucunda. Şimdi tekrar ki, devletin herşeyden önce güvenilirliği çok önemli. Bir başka ülkenin liderine ülkenizde bir yer aldırıyorsunuz ve sonra onu kendisine verdiğiniz şartlar değişiyor, bunu anlatmanız çok güç ve bu da her daim Sayın Başbakanımızın her seyahatinde gündeme geldiğini bize bahsettiler. Burasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir plan yaptı. Yüzde 06 emsalli bir yapılanma koşulu ile bir plan yapma kararını bize, meclisimize gönderdi. Bu ne demektir? 57 metrekarelik alan Sevda Tepesi ve öze mülkiyet, çitlerle çevrilmiş, tamamen şahıs arazisi. Böyle bir alanın tabiki korunması, koruma-kullanma dengesini kurduğunuz mümkündür. Orada bir takım uygunsuz hareketler, bir takım madde bağımlılarının kol gezdiğinden bahsediliyor. Yüzde 06 emsal ne demektir? Şu demektir, 57 bin metrekarede bin 700 metrekare taban oturumlu, 57 binde yüzde 3 gibi bir alanda taban oturumlu toplamda bir yapı yapabilme imkanı veriyor. Ama basında gördüğüm şu, sanki bütün bu alan, yeşil ortadan kaldırılıyor. Şu andaki Sevda Tepesi görüntüsü 'Yeşil yok edilecek' anlamı şeklinde değerlendirildiği için ben bunu bu şekilde empoze edenleri burada ayıplıyorum. Bu yanlış bir bakış açısı. Orada 57 bin metrekarenin sadece yüzde 3'ü kadar taban oturumlu bir alan kullanılacak. Ama diğer tarafı koru ve özel mülkiyet."


ÇAMLICA'YA CAMİ


Çamlıca Tepesi'ne camii yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruları da yanıtlayan Topbaş, "Çamlıca Tepesi'yle ilgili Sayın Başbakanımızın geçmişteki talimatlarıyla, Çamlıca'daki belediyeye ait olan 14 bin metre civarındaki alanımızı biz, Ulaştırma Bakanlığı'na tahsis etmek suretiyle bir Çamlıca Televizyon Kulesi yapılmasının hazırlığını yapmıştık. İhalesi, yarışması yapıldı ve yarışma sonunda derece alan projeler hazırlandı ve şu anda bakanlıkta bunlardan bir tanesine karar verilecek. Yine burada Sayın Başbakanımız Çamlıca'da, İstanbul'a sembol teşkil edecek nitelikte bir cami yapılmasını öngördü. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları işlemekte ve burada özellikle belirli günlerde, bir sembol mabedin olması düşünülmektedir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşım akslarına yeni bir aks ekliyoruz. Turistik amaçlı teleferik. Etiler'den Altunizade'ye ve oradan da Çamlıca'ya kadar erişebilecek, takriben saatte 6 bin kişi taşıyabilecek kapsitede bir çalışmayı öngördük. Paroje haızrlıkları bittiği taktirde ihalesi yapılacak" dedi.


DG-TY(HE) (FOTOĞRAF)