TOKİ, Simav’daki depremin ardından evleri ağır hasar görenler için altı ay gibi kısa bir sürede Muradınlar Mahallesi’nde toplam 928 kalıcı konut yaptı. Depremzedeler, büyüklüğüne ve mevkiine göre fiyatı 67 bin lira ile 88 bin lira arasında değişen, ilk iki yılı ödemesiz 20 yıl vadeli, depreme dayanıklı konutlara geçen yıl kasım ayında kurayla yerleşti. Çeşitli eksikliklere rağmen evlerinde oturmaya devam eden depremzedeler, TOKİ’nin yanlış hesaplandığını ileri sürerek konut başına 2 bin ile 12 bin lira arasında fiyat artışı yapıldığını bildirince şaşkına döndü. Depremzedeler TOKİ’nin zamları geri çekmemesi üzerine de 17 Blok önünde toplanıp evlerinin anahtarlarını yere atarak protesto eylemi yaptı.

Van’daki konut fiyatlarında indirime giden TOKİ’nin Simav’da durup dururken, 2 ile 12 bin lira arasında değişen oranda zam yapmasını kabullenemediklerini belirten depremzedelerden 34 yaşındaki Hasan Dündar, hükümetin kendilerine ayrımcılık yaptığı iddiasında bulundu.

Depremzede 55 yaşındaki Selma Aksu, konutlara yerleşmeden önce sabit fiyat garantisiyle ilk iki yılı ödemesiz 20 yıl vadeli belirlenen fiyatlardan sözleşme imzaladıklarını anlattı. Aksu, "Yapılan zam haksızlık. Üstelik konutlarımızın çoğunda eksikler var. Biz bu zammı kabul etmiyoruz. Geri alınması için mücadelemize devam edeceğiz. Sesimizi duyurmak için yere anahtar atma eylemi yaptık. Gerekirse Ankara’ya yürürüz" dedi.