Tokat T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile Tokat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak, cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklular için üç kurs açıldı. Kurs için cezaevine atölyeler kuruldu. Kurulan atölyelerde çalışan tutuklu ve hükümlüler pantolon dikiyor, kenarlarına güpür diktikleri yazmaları elle katlayarak paketliyor. Sabah saatlerinde çalışmalarına başlayan hüküm ve tutuklular günlük 6 lira alırken ayrıca meslek ediniyor. Üç kursa toplam 80 mahkum ve tutuklu katılırken 250 kişi ise iş yoğunluğundan dolayı iş becerilerine göre koğuşlarında yazma katlama, şal sökme işlemlerini gerçekleştiriyor.

Basın mensupları ile birlikte cezaevinde gerçekleşen kursları ziyaret eden Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, Halk Eğitim Merkezi ile yapmış oldukları protokol gereği kursun 13 Nisan tarihine kadar devam edeceğini söyledi. Gültekin, "Buradaki arkadaşlar kendileri istedikleri için bu atölyedeler. Alanımız sınırlı ama bir kısmı koğuşlarda üretime katılıyor. Şu an kursiyer olarak geçiyorlar. Kurs bittikten sonra başarılı olanlar sertifika alacak. Daha sonra protokol yenilecek. Yenilenen protokol ile birlikte hem almış oldukları ücretin miktarı artacak hem de sigortalı olarak devam edecekler. Yani cezalarını infaz ederken hem yeni bir faaliyette bulunmuş olacaklar hem de küçükte olsa ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar'' dedi.

Üretimi 4 saatten 8 saate çıkarmayı düşündüklerini belirten Başsavcı Gültekin, ''Hem bu kurumumuz adına güzel bir faaliyet olmuş olacak hem kurumda barındıran tutuklu ve hükümlü arkadaşların sosyal kültürel gelişimini sağlama ve tahliye olup sosyal yaşama katıldıklarında bir meslek sahibi olma adına güzel bir faaliyet olacak. Yani burada kazanan taraf sayısı üç kişi. Hem kurum, hem işveren hem de infaz kurumunda bulunan tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımız" diye konuştu.

Kursa katılan tutuklu ve hükümlüler ise uygulamadan dolayı memnun olduklarını kaydederken, zaman geçirme ve meslek edinerek para kazanma anlamında güzel çalışma olduğunu söylediler. Kursa katılan hükümlü ve tutukluların ayda ortama 50 ile 160 lira arasında gelir elde ettiklerini belirtildi. Cezaevinde günde 100 ile 300 arasında pantolon üretildiği bildirildi.



MT(EA/CK)