Söke Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ali Öz, geçen pazartesi günü Söke’deki çiftliğinde dört tilki yavrusu buldu. Üç gün boyunca samanlığı gözleyen Öz, yavruların annelerinin gelmediğini fark etti. Bunun üzerine Öz, durumu Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’ne (EKODOSD) bildirdi. Çiftliğe fotokapan kuruldu. Fotokapan sonuçlarından da yavruların yanına anne ve babalarının gelmediği kesin olarak belirlendi. Bunun üzerine gönüllü veterinerler tarafından sağlık kontrolünden geçirilen yavrular, koruma altına alındı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, tahminen 1 aylık olan yavruların, doğumdan itibaren yanlarında olan dişi ve erkek tilkinin ikisinin de gelmemesinden dolayı öldüklerini düşündüklerini söyledi. Sürücü, Milli Park yetkilileriyle görüştüklerini belirtti. Sürücü, "Yavrular, buradaki doğal yaşam ortamında tehlikeden bir süre bakıma alınacak. Avlanacak duruma geldiklerinde tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılacak" diye konuştu.

Bahattin Sürücü, Söke Ovası’nda ve Beşparmak Dağları’nda çiftçilere yönelik yapmış oldukları bilinçlendirme çalışmalarından sonuç almaya başladıklarını da belirtti. Sürücü, "Söke çiftçisinde yırtıcı hayvanlar konusunda son yıllarda önemli oradan bilinçlenme ve duyarlılık gelişti. Söke Ziraat Odası başta olmak üzere bir çok çiftçiyle de işbirliği yapmaktayız. Özellikle yırtıcıların korunması konusunda duyarlılık göstermekteler. Çünkü yırtıcıların azalmasıyla birlikte doğal dengenin bozulduğunu ve ürünlerine zarar veren domuzların popülasyonunun arttığını öğrendiler. Çiftçilere büyük zararı olan tarla farelerini, hatta nadiren de olsa domuz yavrularını yiyerek bu hayvanların sayılarını kontrol altında tutan tilkilerin, yavrularına sahip çıkan Söke Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Ali Öz’e duyarlılığı nedeniyle teşekkür ediyoruz" dedi.