THY’nin tüm dünyaya bilet satışı ve rezervasyonu yaptığı siteye ulaşılamaması nedeniyle ciddi zarara uğradığı ifade edildi. Kısa sürede önlem alan THY, sürekli yedeklenen ve milyonlarca bilet rezervasyon bilgisinin bulunduğu veri merkezini başka bir adres üzerinden yayına koydu. Yolcu mağduriyeti en aza indirilerek satış-rezervasyon işlemleri geçici bir süre bu site üzerinden yapıldı. Güvenlik kontrolünün ardından THY’nin internet sitesi aynı gün yeniden yayına verildi. Saldırının yurt dışında farklı ülkeler üzerinden geldiği ortaya çıkarken, sitenin çökertilmesini 'RedHack' adı verilen grup üstlenmişti.

"PİŞMANIZ" MEKTUPLARI GELİYOR

THY, çalışanların iş yavaşlatma ve bırakma eylemleri nedeniyle 29 Mayıs ve sonra 223 uçuşunu iptal etmek zorunda kalırken 2 milyon dolarlık zarara uğradığını açıklarken, eylem ardından 305 personeliyle yollarını ayırmıştı. Çıkışları verilen birçok personelin bunun üzerine THY'ye "Pişmanız, işimize dönmek istiyoruz" mektubu yazdığı ortaya çıktı.

THY hukukçuları, havayolu greviyle ilgili olarak Almanya’daki kuralları inceledi. Almanya’da bir havayolu şirketi greve gideceği zaman öncelikle personel arasında anket düzenleniyor. Grev isteği yüzde 75’e ulaştığında işverene grev kararı bildiriyor.

Bir sonraki adımda iş veren konuyu uzmanlaşmış çalışma mahkemelerine taşıyor. Mahkeme, kamu yararı ile çalışanlara yapılacak zamla ilgili karşılaştırma yaparak grevin yapılıp yapılamayacağı konusunda kararını veriyor.



TÖ(İD)