Geçtiğimiz aylarda açıklanan yeni teşvik sistemi, daha öncesinde olduğu gibi İzmir iş dünyasını memnun etmedi. Birinci bölge olarak kabul edilen İzmir’in yanı başındaki Manisa üçüncü bölge iken yatırımcı çekemeyeceği, eldeki yatırımların da vergi başta olmak üzere pek çok avantajı bulunan bu illere kaçacağı söylendi. Aradan geçen bir yılda Manisa’ya yapılan yatırımlar gözle görülür şekilde artarken; Manisa Turgutlu ile İzmir Kemalpaşa Halilbeyli’yi ayıran il sınırındaki fotoğraf teşvik sistemine yönelik eleştiriler konusundaki bazı iddiaları doğruladı.

Bir vadi ile ayrılan iki ilin sınırında DHA’nın çektiği görüntülerde üst kısımda son bir yıl içinde gerçekleştirilen pek çok yatırım sıralanırken, İzmir tarafında ise geleneksel tarımın devam ettiği görüldü.

GÜRCAN: FOTOĞRAF GÖSTERİYOR

Konuyla ilgili değerlendirme yapan ve kendi evi de tam il sınırının bulunduğu dereye bakan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Tayfur Gürcan, özellikle son bir yılda bütün yatırımların Manisa bölgesine yapıldığını belirtti. Arada 50 metrelik bir mesafe bile yokken yatırımların gözle görülür şekilde Manisa tarafında yapıldığını dile getiren Gürcan, “Öbür tarafta vergi avantajları, maliyetlerin daha düşük olması yatırımcıları buraya yöneltiyor. Bu fotoğraf aslında teşvik eşitsizliğini çok ciddi biçimde gösteriyor. Bizim bu tarafta yaprak kımıldamazken karşı tarafta sürekli olarak bir hareketlilik, faaliyet göze çarpıyor” diye konuştu.

“SELENDİ, DEMİRCİ GİBİ YERLER DESTEKLENSİN”

Gürcan, bölgenin her yerinde yatırımdan yana olduklarını, ancak bazı politikaların da doğru uygulanması gerektiğini de vurguladı. Gürcan, “Eğer teşvikler gerçekten ekonomik ve sosyal olarak geri kalmış bölgelere yönelik yapılıyorsa biz bunu destekleriz. Örneğin Manisa’nın Selendi, Demirci gibi bölgelerinin bu teşviklere ihtiyacı var. Ancak şurada yaşadığımız manzara bana hiç etik gelmiyor. Bu kadar teşvik farkı var ama arada sadece bir dere yatağı bulunuyor” dedi.

MANİSALILAR: TEŞVİĞİN HAKKINI VERİYORUZ

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faruk Aydın ise Manisa’nın son yıllarda çok açılım yaptığını, özellikle istihdamdaki gelişmeleri oda bünyesindeki İş-Kur bürosundan görebildiklerini dile getirdi. Bu bölgede sınırlamanın çok ilginç olduğunu, bazen kafa karıştırabildiğini de dile getiren Aydın, “Halilbeyli Turgutlu’ya çok yakın, ancak İzmir’e bağlı. Konu da bununla alakalı” dedi.

Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Simav da yüzde 51’lik hisseye sahip oldukları Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimi için çaba gösterdiklerini dile getirerek, “Manisa teşvik alıyor ancak hakkını da veriyor. Son birkaç yılda çok büyük aşama kaydettik” dedi. Simav, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi ile Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin arasında herhangi bir rekabet olmadığını da söyleyerek, “Bağyurdu’nun kendine özgü bir yatırımcı portföyü var. Üye problemi de yaşamadılar” değerlendirmesini yaptı.



BT(AÖ/AAA)