Geçen 17 Temmuz’da Manisa, 3 Ağustos’ta ilçesi Kula, 20 Temmuz’da İzmir’in Çiğli ve 1 Ağustos’ta Karşıyaka ilçelerinde, göç sırasında sağlık nedenleriyle sürüden ayrı kalmış, yaralı ve güçten düşmüş toplam 4 ak leylek (Ciconia ciconia) ile 12 Temmuz’da İzmir ve Muğla’da, kanatlarında yara ve gözlerinde enfeksiyon olan 2 İshak kuşu (Otus scops) bulundu. Yaralı kuşlar, tedavi ve rehabilitasyon için İzmir Doğal Yaşam Parkı’na götürüldü. Buradaki tedavileri tamamlanan leylek ve İshak kuşları, önceki gün Orman ve Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak’ın katılımı ile İzmir Kuş Cenneti’ndeki Üçtepeler ve Sazlıklar bölgelerinden doğal yaşamlarına bırakıldı.

Orman ve Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca koruma altına alınan türler arasında yer alan ve Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği açısından son derece önem arz eden ak leylek ve İshak kuşlarını, hastalık, yaralama, güçten düşme, bilinçsiz avcılık sonucu yaralanmalar gibi nedenlerle kendilerine getirilmesi halinde, tedavilerini yapıp doğaya saldıklarını söyledi.

Bayrak, "Başta kartal, şahin, doğan, baykuş, kerkenez, ak pelikan, leylek, ebabil, balıkçıl ve caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları olmak üzere tüm yaralı yaban hayvanlarının yardımına koşuyoruz. İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla olmak üzere 4 ili kapsayan görev bölgemizde 2012 yılında Temmuz ayı itibariyle 28 türden 192 adet yaban hayvanının tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin yapılmasını sağladık. Kışın şiddetli geçtiği dönemlerde yaban hayvanı yaşam alanlarına yaklaşık 6 ton gıda bırakarak yaban hayatını destekliyoruz. Bakanlığımızın Yaban Hayvanı Üretme İstasyonları’ndan alınan 3 bin 250 kınalı kekliği doğaya bıraktık" dedi. Bayrak, yaralı hayvan ve kaçak avcılık ile ihbarlara en hızlı şekilde müdahale ettiklerini söyledi.



MHÖ(İÖ/CK)