TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon heyeti terör mağdurlarının yaşadığı 13 ayrı olayı incelemek için Aydın'a geldi. Ak Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığını yaptığı, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Kayseri milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Cem Toker, Mülkiye Başmüfettişi Yasama Uzman Yardımcısı Gamze Sıtkı'nın yer aldığı komisyon, Aydın Vali Vekili Halil Canavar ve Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım tarafından karşılandı. Terör ve şiddet mağdurlarına yönelik çalışmaları kapsamında Batman, Tunceli, Diyarbakır ve Siirt'in ardından Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir'de mağdur olan insanları dinlediklerini ifade eden Naci Bostancı, terör olaylarında hayatını kaybedenlerin arkalarında çok büyük bir boşluk ve travma bıraktığını söyledi. Bazen görüştükleri insanların ayakta durmakta bile zorlandıklarına şahit olduklarını ifade eden Bostancı, "Psikiyatrik tedavi alanlarla karşılaşıyoruz. Türkiye bu 30 yıl içerisinde hakikaten terörden çok çekmiş. Bir ülkenin gücü vatandaşlarının gücüyle ilişkilidir" diye konuştu.

'GECE PKK, GÜNDÜZ DEVLET GELMİŞ'

Terör mağdurlarının çoğunun politikayla ilgilerinin bulunmadığını, hepsinin ekmeklerinin peşlerinde olduğunu belirten Bostancı, "Adam korucu, devlete hizmet ediyor, çocuğu dağa çıkmış. Doğuda geceleri PKK'lılar gelmiş 'Burada kalacaksınız, bize lojistik destek vereceksiniz' diyerek insanları tehdit etmiş. Gündüz devlet gelmiş, 'Korucu olacaksınız' demiş. Eğer bu dinlemeleri tüm Türkiye yapabilmiş olsa herhalde terörün sona ermesi bakımından çok daha güçlü bir kamusal desteği sağlamak mümkün olurdu. Görüşmelerin ardından hazırlayacağımız raporda insanların beyanları ve değerlendirmeleri de yer alacak" dedi.

Komisyon üyeleri valilik ziyaretinin ardından Adnan Menderes Üniversitesi'nde Aydın'daki şehit aileleri ve terör mağdurlarıyla görüşmeye başladı.



CU(AÖ/CK)