TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu üyeleri, Bolu F Tipi Cezaevi ve Bolu T Tipi Cezaevi'nde açlık grevi yapan 25 mahkum ile görüşmek için bugün Bolu'ya geldi. Bolu Valisi İbrahim Özçimen, minibüsle gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Ak Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, komisyon üyeleri Ak Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, Ak Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'yü valiliğin önünde karşıladı. Ayhan Sefer Üstün, valilik özel defterini imzaladı. Komisyon üyeleri valinin makamına geçerken Vali Özçimen koridorda sergilenen Bolu fotoğrafları hakkında bilgi verdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ayhan Sefer Üstün, açlık grevinde bulunan 25 kişiyi ziyaret edeceklerini söyleyerek, "Bir resmi görev için geldik. F tipi ve T tipi cezaevlerinde incelemede bulunarak bir rapor haline getireceğiz. Her iki cezaevinde toplam 25 hükümlü ve tutuklu açlık grevi eylemini yapıyor. Bunların durumlarına bakacağız, sağlık durumlarına bakacağız. Kendilerini dinleyeceğiz. Elbette bizim de onlara bir takım söylenecek sözlerimiz var. İstiyoruz ki ülkemiz de hiç kimse böyle bir eylem içinde bulunmasın. Aylarca aç kalmayı 1 öğün dahi aç geçirmesini arzu etmiyoruz. Kendilerini bu anlamda dinleyeceğiz. Bu eylemin bitirilmesi açısından komisyonumuz olarak bir katkımız olabilecekse bundan memnuniyet duyarız. Arkadaşlarımızın da bu eylemden vazgeçmeleri. Şu anda demokratik bir ortam var Türkiye'de. Her platforma her türlü söz söylenebiliyor. Her türlü talep dile getirilebiliyor. Demokratik kanalların açık olduğu ortamda öncelikli bu kanalların işletilmesini arzu ediyoruz. Yetkililerden ve sorumlululardan bazı süreçlerin başlatılması açısında bir takım söylemlerde ifade ediliyor. Bu süreçlerin sağlıklı işlemesini arzu ediyoruz" dedi.

DİYALOG VE SÜREÇLER YÜRÜTÜLMELİ

Objektif bir inceleme yapıp rapor hazırlayacaklarını belirten Ayhan Sefer Üstün, "Hem cezaevinde, hem dışarıda insanların hangi sebepten olursa olsun böyle bir eylem içinde olmalarını arzu etmiyoruz. Sorunun çözümünün başka yöntemlerle, varsa sorunlar ve var olduğu iddia ediliyor. Bunların başka yöntemlerle, konuşarak demokratik ortamlarda çözülmesini arzu ediyoruz. Parlemento zemini bunun için önemli. Diyalog ve süreçler bunun için var. Bu süreçler yürütülmeli. Bakacağız, içeride doktorlarımız da yanımızda olacak. İnsan hakları izleme örgütümüzün elemanı da olacak. Her partiden arkadaşlarımız burada. Objektif bir inceleme yapacağız. Raporumuzu kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

İNSANLARIMIZIN AÇLIK GREVİNDE BULUNMALARINI ARZU ETMİYORUZ

Ayhan Sefer Üstün insanların açlık çekmelerini arzu etmediklerini açıklayarak, şöyle konuştu:

"Şu anda 7 milletvekiliyle buradayız. 1 üyemiz siyasi çalışması olduğu için gelemedi. Alt komisyon üyelerimizin hepsi burada. Dönem boyunca kapatmadığımız ve çalışmalarına imkan tanıdığımız alt komisyonumuzdur. Çok önemli hizmetler yapmıştır. Ana dilde görüşme, ana dilde diyalog kurma ile ilgili önerisini Bakanlar Kurulu kabul etti. Etkin bir komisyon, etkin bir alt komisyon. Cezaevinde bulunan mahkum ve tutukluların her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi için bu komisyon verimli şekilde çalışıyor. Cezaevinde su kesilmiş olsa biz derhal ilgililerle diyalog kuruyoruz. İnsanların hayatlarının kolaylaşması adına her türlü girişimimizi yapıyoruz. Üzerine titrediğimiz bir alanda insanlarımızın açlık çekmelerini veya açlık grevi içinde bulunmalarını arzu etmiyoruz. Bu komisyon etkin çalışan bir komisyondur. Avrupa ilerleme raporunda da alt komisyonun faaliyetleri 10 ayrı paragrafta atıfta bulunuldu. Komisyonumuz çalışma açısından da önemli atıflarda bulundu. Meclis ve millet adına denetim yapıyoruz. Tarafsız ve objektif çalışmalarımızı devam etireceğiz."

Komisyon üyeleri daha sonra valilikten ayrılarak öğle yemeği için bir restorana gitti.



MY,KY(MÇ/AAA)