TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün Sakarya'da yerel yayın yapan internet sitelerinin ortak canlı yayın programına katılarak gazetecilerin  çeşitli sorularını yanıtladı. Türkiye’ye bir daha idam cezasının geri gelmesinin sözkonusu olamayacağını kaydeden Üstün şunları söyledi:

"Tekrar idam gelmez. Neden gelmez? Ben İnsan Hakları Komisyonu başkanıyım ve cezaevlerini inceliyoruz. Türkiye’de ölünceye kadar hapis cezası var. Dolayısıyla batı demokrasisi içerisinde yer alıyorsanız, Amerika'yı saymıyorum ve Avrupa için konuşuyorum onun kuralları var. Bundan sebep bu olmaz. İdamı getirdiğinizde falanca kişi için idamı getiremezsiniz, yani bir çok suç için gelir. Ondan sonra acaba bunu idam edelim? Sonra dosyalar bekler mecliste ve idamı gerçekten getirdiğinizde bir kişi için getiremezsiniz. İdam bir çok suç için gelir."

İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ YARATIKLAR

Gaziantep’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısını gerçekleştirenlerin insanlıktan çıkmış yaratıklar olduğunu söyleyen Üstün sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu olayları gerçekleştirenlere insanlıktan çıkmış yaratıklar olarak bakıyoruz. İnsanlıklarını kaybetmişler. Ancak hukuk devletiyiz. O sebeple bizim olaylara bakışımızla bazı şeyler tanzim edilmez. Yani sizin standartlarınız var. Standartlarınız belli. Bu da diyor ki idamı biz kaldırdık. Bunun yerine idama eşdeğere yakın ölünceye kadar bakma, kimseyle konuşmadığı, tek hücrede kalınacak bir ceza infaz sistemimiz var. Verilecek belki en ağır cezalardan bir tanesi de budur. Kendi cezası ve vicdan azabı ile başbaşa kalmanın idam edilmekten daha kötü bir durumdur." 

'TERÖRİSTLE KUÇAKLAŞMASI SUÇTUR'

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, BDP Milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşmasının ise suç olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Bu suçtur bir defa. Oradaki Milletvekilinin 'bunun neresi suç' demesi bana çok saçma geliyor. Teröristi kucaklamak en hafif izahı ile desteklemek, onaylamak, yaptıklarını iyi göstermek. Bunun da cezasının kanunda yeri var. Teröristi desteklerseniz bunun karşılığı var. Tabi bunun karşılığı bir adam öldürme değildir. Ama suçtur. Dolayısı ile bunların hakkında bir fezleke hazırlanacaktır. Meclise mutlaka gelecektir."

TOYOTA’DA ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA

Adapazarı’nda bulunan Toyota fabrikasında din ve vicdan özgürlüğü konusunda oluşan iddialarla ilgili de soruları yanıtlayan Üstün, hem bakanlık hem de adli yönden ayrımcılık iddialarıyla ilgili iki soruşturma açıldığını söyledi. 

ERKEN SEÇİM MHP’YE BAĞLI

Üstün yerel seçimlerin 2013 yılının Ekim ve Kasım ayında yapılmasıyla ilgili olarak da  "Eğer muhalefet seçimden kaçmaz ise yerel seçimler 2013 yılının Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek. Bizim bunu yapabilmemiz için muhalefetin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü Anayasa değişikliği lazım.  MHP eğer evet derse bu yetiyor. Muhalefet erken seçimden kaçmaz ise seçimler 2013 yılının sonbaharındadır" dedi. 



ZT(MB/COŞ)