TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu üyeleri, hak ihlalleriyle gündeme gelen Mardin E Tipi Cezaevi ve Kızıltepe İlçesi Cezaevi'ni ziyaret etti. Komisyonda yerelan AK Parti Milletvekilleri Murat Yıldırım, Abdurrahim Akdağ, Mehmet Kerim Yıldız, CHP Sivas Miletvekili Malik Ejder Özdemir, MHP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan'a yaptığı ziyaret sırasında cezaevlerindeki incelemelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özdemir, cezaevlerindeki uygulamalar ve koşullara ilişkin eleştirilerde bulunarak nerede ve kimden gelirse gelsin insan hakları ihlallerine karşı kayıtsız kalmayacaklarını ifade etti. Özdemir, özellikle Mardin E Tipi Cezaevi'ndeki mahkûmlara insanlık dışı muamele yapıldığını ileri sürerek, 400 kişi kapasiteli cezaevinde 1200 kişinin kaldığını söyledi. Bugüne kadar 30 cezaevine gittiğini ve her birinden sonra 3-4 gün kendine gelemediğini belirten Özdemir, şöyle dedi:

"Cezaevlerinde 2002'de 70 bin mahkum varken, bugün ise bu sayı 125 bine çıkmış. Cezaevlerinde halen 2 bin 500'e yakın çocuk hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Mardin Cezaevi'nin kapasitesi 400 kişi ama orada 1200 kişi kalıyor. Bu oran da yüzde 300 doluluk oranı anlamına geliyor. 20 kişilik kadın koğuşunda 86 kadın kalıyor. İktidar kapasite problemini önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleriyle çözeceğine açık cezaevine çevrilen ülkedeki demokratikleşmeyi sağlasın. Mardin E Tipi ve Kızıltepe Cezaevi'nde ziyaret ettiğimizde hükümlü ve tutukluların çok kötü ve zor şartlar altında kaldıklarına şahit olduk. Cezaevinde KCK davasından kalan 80 yaşındaki nine de, Dicle Üniversitesi'nde parasız eğitim istiyoruz diyen üniversite öğrencisi de aylardır suçsuz bir şekilde içeride. Yer sıkıntısından dolayı cezaevindekiler üç günde bir ancak sıcak su bulabiliyor."