"BİZLER SİYASET YAPIYORUZ"


Cemil Çiçek, "Hatta 2012 sonuna kadar hedefi bile işe kafa yoranlar bakımından uzunca bir süre olarak mütalaa edildi 'Niye 30 yıldır tartıştığımız bir konuyu niye 14-15 aya yaydık?' diye... 30 yıldır tartışmış gibi göründük ama neyi ne kadar tartıştık o şimdi daha açık ortaya çıkıyor. 30 yıldır biz anayasa konusunu haritacılık diliyle 1/1000000 ölçeğinde tartıştık. Bu anayasa kötüdür, demokratik yol ve yöntemlerle yapılmamıştır... Bu anayasanın dengeleri, özgürlük-güvenlik dengesi, devlet-birey önceliği, devletin kurumları arasındaki işleyiş konusunda çok ayrıntılı bir tartışma yapılmadığı anlaşılıyor" dedi.


Çiçek, bu işi 3-4 ayda yapmayı isteyeceklerini, ancak işin içine girdikçe bunun mümkün olmadığını gördüklerini dile getirdi. Cemil Çiçek, "Ancak 'İlanihaye de yapamayız' dedik. Bizler siyaset yapıyoruz. İşimiz yapmakla alakalı. Gerçekçi olmak lazım. 2015'e kadar 3 seçim var. Seçim ortamında böyle önemli, zor, işin içine girdikçe birçok şeyi hesap etmek durumunda olan siyasetçiler açısından bir taraftan seçim, öbür taraftan anayasa... Bu işin zorluğunu da hesaba katarak '2012 sonuna bitirmeyi hedefliyoruz' dedik. Bunu gerçekleştirebilirsek, demokrasimiz, siyaset kurumuna güven, parlamentonun itibarı, 4 siyasi partimizin kamuoyuna verdikleri söz ve taahhütler açısından da bunu son derece önemsiyoruz" diye konuştu.


"YENİ BİR ANAYASA YAPMAK DURUMUNDA OLACAĞIZ"


Anayasanın bir toplumsal ihtiyaç olmasının ötesinde, son 15-20 günden bu yana yeni bir anayasanın mecburiyet haline geldiğini söyleyen Çiçek, "(İyi kötü bir anayasamız var, yeni bir devlet kurmuyoruz, eksiği de olsa fazlası da olsa başımızı sokacak bir anayasamız var) diyemeyiz. Çünkü bir taraftan 'Siz mevcut anayasal düzeni niye değiştirdiniz, niye evimizi başımıza yıktınız?' deyip yargılama süreci devam ederken, o işi yaptığı iddia edilen kişilerin ortaya koyduğu bir anayasayla Türkiye yoluna devam edemez. Bu istesek de istemesek de meşruiyet problemleri de ortaya çıkaracaktır. Ömrümüzün bundan sonraki kısmını da 2 şeye hasredemeyiz. Birincisi, bu iş yapılamazsa, 'Sen engel oldun, öteki engel oldu, siz maraza çıkardınız, birisi eteğimizden çekti' Ömrümüzün 30 yılını da bu olumsuzlukları tartışarak geçiremeyiz, geçirmemeliyiz. İki, demin söylediğim çelişkiyi izahla geçiremeyiz. Bu dönem bir mecburiyet de var. Ne yapıp yapıp biz yeni bir anayasa yapmak durumunda olacağız" diye konuştu.


Cemil Çiçek, "Şimdi sivil toplum kuruluşları dediğimiz kurumlara eskiden baskı grupları diyorduk. Baskı gruplarının tam da baskı yapacağı zaman. İlla olumsuz anlamda değil. 'Ne yapın yapın bu anayasayı yapın' tarzında bu baskılarını, bu konudaki desteklerini, olumlu katkılarını ortaya koymaları gerekiyor. Biz sorumluluğumuzu daha derinden hissedebilelim diye" ifadesini kullandı.


"LOKANTADA HİZMET EDEN İNSANLARIZ"


Komisyon üyeleri olarak bugüne kadar anayasa içeriğine dair şahsi fikirlerini açıklamaktan kaçındıklarını kaydeden Çiçek, "Biz neticede bir lokantada hizmet eden insanlarız. Ne sipariş vereceğini sen söyle ki ben onu hazırlamaya çalışayım. Yoksa bugüne kadar yapılanların benzerini yapmış olurduk" dedi. Çiçek, "Ancak yeni bir anayasanın Türkiye'ye sorun çözmede, vesayetten kurtulmada, vatandaşla devlet arasında bugüne kadar yaşadığımız sıkıntıları ortadan kaldırmada, siyasetin çözüm üretme imkanlarını artırma bakımından önemli fırsatları da getireceği kanaatini samimi olarak taşıyorum" diye konuştu.