Kocaeli ve Sakarya'nın aynı zamanda içme suyu olarak da yararlandığı Sapanca Gölü'ne kıyısı olan Maşukiye ve Yanıkköy'deki ormanlık alanın içinde açılması planlanan taşocağı girişimi bölge sakinleri ile çevrecilerin tepkisine yol açtı. Daha önce ÇED toplantısına gelen firma yetkililerine kovalayan Maşukiye ve Yanıkköylüler, bu taşocaklarının kurulması halinde doğa katliamı görüleceğini, sadece bu derelerde yaşayan kırmızı benekli alabalık ve tatlı su midyelerinin yok olacağını, Sapanca Gölü'nü besleyen dereler kanalıyla gölün kirleneceğini belirterek bunu engellemeye çalışıyor. 

Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin geçeceği hatta dolgu malzemesi olarak kullanılacak bu kalitedeki taşın Hereke'deki mevcut ocaklarla ile Maşukiye ve Yanıkköy'de bulunduğu, 45 kilometre uzaklıkta bulunan Hereke'deki mevcut taşocaklarından getirilmesinin  maliyet ve trafik açısından uygun olmayacağı düşüncesiyle burada karar kılındı. Ancak,  bölge sakinleri Maşukiye ile Yanıkköy'ün aynı zamanda bölgenin en güzel ve sık ağaçlarıyla kaplı mesire alanları olduğunu belirterek burada tabiatın yok edileceğini belirterek taş ocağı açılmasına karşı çıktı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürüneri Genel Müdürlüğü'nden 4 görevli bugün gelerek, derenin yapısı, verimliliği ve taşocağının dereye vereceği zararı incelemeye başladı. Görevlileri Kartepe Turizm Derenği üyeleri ve sivil toplum örgütü üyeleri karşıladı. Çevreciler, 'Taş ocağı istemiyoruz', 'Doğa katliamına son' diye slogan attı. Gerginlik nedeniyle bakanlık görevlileri jandarmayı arayarak yardım istedi. Görevliler, jandarma gelince dere ve çevresinde inceleme yapabildi. Kartepe Turizm Derneği Başkanı  Orhan Bayram şöyle dedi:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlileri içme suyu havzası olan derede inceleme yapmak için gelmiş. İçinde alabalıkların yaşadığı bu suyun Sapanca Gölü'ne akması bir şans. Kirletilmiş olarak akarsa göl nasıl etkilenecektir? Sapanca Gölü'nden, Kocaeli'ne de pompa gönderilen bu suya çamur karışacak." 

Derneğin İkinci Başkanı Kamil Öcbe ise, bu derenin yapısının daha önce incelendiğini,   verilen raporun buraya taşocağı kurulmaması yönünde olduğunu belirterek, "Burası için daha önce verilen rapor Yunanistan'dan alınmadı. Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü'nden verildi. Bakanlık görevlileri aksi bir rapor verirse mahkemeyse mahkemeye müracat edeceğiz. Doğa, yeşil alanlar bizim. Gelecek nesil eğer doğa katliamı olursa bunun hesabını bize soracaklardır" diye konuştu.

Taşocağına karşı çıkan Yanıkköy Muhtarı Sibel Baykan ise, bölgede köylülerin 2B olarak adlandırılan tarım alanları ve insanların evlerinin bulunduğunu ahyakınmeh "İstanbul Su Ürünleri Fakültesi'nin verdiği rapor elimizde. Ocak açılması durumunda buradaki doğa, tarım alanı yok olacak, su kirlenecek. Biraz yüksek maliyet için insanların doğa alanlarını mahvetmeyin. Bizim sesimizi duyun. Biz 3-4 TL maliyet farkını vergimizi biraz daha fazla vererek ödeyebiliriz. Yeter ki bu güzelim alanlar yok olmasın" dedi.

Bakanlık yetkilileri incelemelerini tamamladıktan sonra çevreciler de bölgeden ayrıldı.



OU(MB/İD)