Çağlıdabakgil, yıllar önce Esenyurt Mahallesi’nde kendisine ait inşaatta çalışırken 2'nci kattan düşerek ölen taşeron işçisi Aydın Arı’dan etkilenerek ‘Taşeronlar Derneği’ni kurdu. İnşaatlarda çalışan taşeron işçileri kayıt  altına almak ve aklarını alabilmeleri için örgütlü mücadele ortamı sağlamayı amaçlaşan Çağlıdabakgil, umduğunu bulamadı.

Kayseri'de 2010 yılı başlarında derneğin kurulması için resmi işlemleri başlatan müteahhit, 6 ay sonra derneği üye bulamadığı için fesih etmek zorunda kaldı. İnsanların birlikte mücadele verip, güvenceli koşullarda kayıt altında çalışmak istemeyişine anlam veremediğini belirten Nail Çağlıdabakgil, şöyle dedi:

"Birkaç arkadaşımızla bir araya geldik ve sıkıntılı bir iş olan taşeronluğu kentte kayıt dışılıktan çıkartıp, meslek haline gelmesi için mücadele verdik. Yani bu sektörde çalışanların bir ismi olsun istedik. İnşaatlarda can güvenliğini sağlayıcı önlemlerin alınması, sigortalı çalışma, işin ehli olmayan kişilere verilmesini önlemek gibi amaçlarla yola koyulduk. Ancak, Kayseri’de çalışan 1500’e yakın taşeronun haklarını korumak için düştüğümüz bu yolda umduğumuzu bulamadık. Derneği 6 ay gibi kısa sürede fesh etmek zorunda kaldık. Çünkü koca şehirde onca taşerona rağmen üye bulamadık."

İl genelinde süren inşaatları ziyaret ettiklerini ve taşeron olarak çalışanlara derneği anlattıklarını da dile getiren Çağlıdabakgil, "Projelerimizi dinledikler, bizi tebrik ettiler. Ama iş üye olmaya gelince arayıp sormadılar" diye konuştu. Dernekte hiç kimse bulunmadığını belirten Müteahhit Çağlıdabakgil, şöyle dedi:

"İşçiler boş zamanlarında gelip sohbet edip, dertlerini paylaşsın diye açtığımız dernek binasına da kilit vurmak zorunda kaldık. Dernekten geriye sadece güzel bir hatıra olan tabela kaldı. Onu da yakında indireceğiz."

 

CZ(OE/İD)