1980 ile 1992 yılları arasında Suudi Arabistan'da çalışan Ahmet İlhan, hem Arabistan'da hem de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde rastladığı taş süslemeciliğine merak sardı.  Oturduğu Şehit Metin Akkuş sokağın yamacını taşlarla döşeyen İlhan, taşları boyayarak çeşitli desenler yaptı. Ahmet İlhan, Mevlana ve Yunus Emre’nin sözlerini de taşlarla mahalledeki evlerin duvarlarına yazdı. Bir yandan da hazırladığı saksılarla yamacı çiçeklendiren İlhan'ın son çalışması ise, 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşlarına atfen yapılan Çanakkale Şehitler Anıtı'nın bir benzerini yapmak oldu. Evinin hemen karşısına Çanakkale Şehitler Anıtının minyatürünü yapan Ahmet İlhan, sanatını paraya çevirmeyi de başardı. 

SİPARİŞLER GELMEYE BAŞLADI

Son çalışmalarından sonra şehrin çeşitli yerlerinden siparişler alan Ahmet İlhan, sağlığı izin verdiği sürece çalışmayı ve taşlarla yaptığı eserleri insanlarla buluşturmayı hedeflediğini söyledi. Sokağındaki yamaçta yaptığı çalışmada küçük olanlar hariç 315 tane saksı bulunduğunu söyleyen Ahmet İlhan, bu işe nasıl başladığını şöyle anlattı:

"1980 yılında Arabistan'a gittim. 1992 yılında Saddam meselesi sebebiyle geri döndüm. Oralardan esinlendim. Geldikten sonra sokağımda biraz deneme yaptım.  Özellikle çocuklar çok sevdi. Çalışmalarımı genişlettim ve sokak bu hale geldi. 63 yaşındayım hala çalışıyorum. 2 yerde çalışmam devam ediyor. Mevlana'nın 7 öğüdünü yazmak istedim. Çocukların hoşuna gittiği için devam ediyorum. Özellikle kız çocukları buradan geçerken çiçekleri severek geçerler. Hakikatten güzel bir şey ortaya çıktı."

Ahmet İlhan, döşemede kullandığı ve belli bir standarda sahip olan taşları önce derelerden topadığını, daha sonra bunun yasak olduğunu öğrenince kum ocaklarından almaya başladığını belirtti.

ZT,AG(MB/COŞ)