Fethiye'de 1924 yılında mübadeleyle boşaltılan, yılda 60 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi Rum kenti Kayaköy, akademik bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor. İmar uygulamalarının askıya alınması nedeniyle 15 yıldır imar sorunu yaşanan, çivi dahi çakılamayan Kayaköy, Paris'teki Ecole Speciale d'Architecture Üniversitesi'ne tez konusu oldu. Üniversitede yüksek lisans yapan Fransa, İran, Fas, Avusturya ve Almanya vatandaşı 25 mimarlık bölümü öğrencisi, 3 gün önce geldikleri Kayaköy'de incelemede bulundu. Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edilen, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca da 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescillenen Kayaköy'ü gezen öğrenciler, ovadaki sulama, tarım ve terk edilmiş yapıların kullanımını tez konusu seçti. Aralık ayına kadar bitirilecek tezlerin Kayaköy için hazırlanacak mimari projelere altyapı oluşturması bekleniyor.

'KAYAKÖY AKDENİZ MEDENİYETLERİNİN SEMBOLÜ'

Proje sorumlusu olarak öğrencileri Türkiye'ye getiren şehir plancısı Prof. Dr. Jacques Pochoy, Türkiye ve Fethiye aşığı olduğunu söyledi. İkinci bölüm çalışmaları için İstanbul'a gideceklerini belirten Prof. Dr. Pochoy, Aralık ayı içerisinde yapılan bu çalışmaların halka sunulacağını kaydetti.

KAYAKÖY BİR SEMBOL

Akdeniz medeniyetleri içinde Kayaköy'ü bir sembol olarak gördüğünü belirten Prof. Dr. Pochoy, "Çünkü burada bir geçmiş var. Temel amacımız Türkiye'deki üniversitelerle çalışmalarımıza devam etmek. Öğrenci gruplarının karşılıklı çalışarak, yeni bir şeyler üreteceğini düşünüyoruz. Bütün Akdeniz'e örnek olması gereken bir çalışma. Bunun sonucunda Akdeniz medeniyetlerini ilgilendiren bir çalışma ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi.

Kayaköy hakkında tez hazırlayacak Faslı öğrenci Muhammed Hakam, "Buranın geçmişi bizleri çok etkiledi. Projelerimiz de bu yönde ilerliyor. Akdeniz mimarları olarak bulduğumuz çözümlerle dünya üzerindeki şiddete çare bulmuş olabiliriz. Bu bütün dünyaya örnek olabilir" dedi.

Türk ve Fransızların Akdeniz ikliminin temsilcileri olduklarını belirten Fransız öğrenci Elena Costantini da "Sonuçta bizler de Akdeniz'den geliyoruz. Kayaköy'ün evrenselliği ilk görüşte hepimizi büyüledi. İlerleyen yıllarda eski inşaat teknikleri ve arkeoloji üzerine bir okul kurmayı düşünüyorum. Akdeniz'in bu kısmı eski uygarlıkların izleriyle dolu. Bunları doğru anlatabilmek buradan başlıyor" diye konuştu.