Antalya'ya 10 gün önce eşi Denise Varone ile birlikte tatile gelen İsviçre'nin 13 şehirden oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, burada tarihi yerleri gezip ülkesine dönmek için geçen cuma günü uluslararası havalimanına gitti. Antalya 1'inci Dış Hatlar Terminali'nde x-ray cihazına giren Varone'nin valizinde bir taş parçası belirlendi. Yapılan incelemede, tarihi eser değeri taşıdığı belirlenen parçaya el konularak Antalya Müze Müdürlüğü'ne gönderilirken İsviçreli polis müdürü de gözaltına alındı. Taşı hatıra amaçlı aldığını anlatan turist, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Ülkesinde popüler olan polis müdürünün tutuklanması, İsviçre'de günün konusu oldu ve medyada geniş yankı buldu.

Varone'nin avukatı Yasemin Mataracı, dün Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne tutukluluğa itirazda bulundu. Mahkeme, Christian Varone'nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verirken kefalet veya yurt dışı yasağı koymadı. Dün gece geç saatlerde cezaevinden çıkış işlemleri yapılan Varone, sınır dışı edilmek üzere Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edildi. Polis müdürünün bugün öğleden sonraki ilk uçakla ülkesine gönderileceği belirtildi.

HATIRA OLSUN DİYE ALMIŞ

Varone'nin savcılıkta verdiği ifadesinde, "Bizim ülkemizde açık hava müzelerinden küçük taşlar almak serbesttir ve cezası yoktur. Side Antik Kenti'nde gezerken 15- 20 santim boyutlarında bir taş buldum. Taş beyaz ve çok hoştu. Ülkeme Türkiye'den bir hatıra olarak götürmek istedim. Daha önce gittiğim ülkelerden de bu tür hatıralar almıştım. Tarihi eser kaçakçılığı yapmak gibi bir amacım yoktu" dedi.

ROMA DÖNEMİ SÜTUN PARÇASI

Varone'nin avukatı Yasemin Mataracı da şunları söyledi:

"Ülkemizin yasalarını bilmemesinden kaynaklanan bir sıkıntı yaşadı. Dünyanın her yerinde tarihi eser kaçakçılığı suçtur. Valizinde bulunan beyaz mermer taş, müze ön raporuna göre Roma dönemine ait bir sütun parçasıymış. Side ve çevresinde onbinlercesini görebileceğiniz bu taşlar maalesef ülkemiz yasalarını bilmeyen turistler için büyük sıkıntı oluyor. İddinamenin hazırlanmasının ardından 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanacak. Koşulsuz, yani kefaletsiz ve yurt dışı yasağı konulmadan tahliye edildi."

EŞİ VE AĞABEYİ ANTALYA'DA

Bugün öğleden sonra sınır dışı edilecek olan Christian Varone'nin eşi Denise Varone ve ağabeyi Patrick Varone, İsviçre Konsolosluğu'nun yardımı ile dün gece şehir merkezindeki 5 yıldızlı bir otelde konakladı. Varone'nin eşi ve ağabeyi, bugün polis müdürü ile birlikte İsviçre'ye dönecek.