Güven Aykan, düzenlediği basın toplantısında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu ve harem hayatından kesitlerin yansıtıldığı 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini eleştirdi.

Senarist ve tarih danışmanlarının, araştırmalarını Osmanlı kaynaklarından yapmadığını öne seren Aykan, "Dizide dine düşkünlüğüyle bilinen Kanuni Sultan Süleyman namaz kılmıyor. Matrakçı Nasuh meyhaneden çıkmıyor. Osmanlı'ya çok hizmeti olan Pargalı İbrahim Paşa kadın düşkünü ve hain olarak gösteriliyor" dedi.

Osmanlı dönemine ait birçok kayıt ve belgenin Dolma Bahçe ve Topkapı Sarayı'nda bulunduğunu anlatan Aykan, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Senaristler ve dizinin tarihçileri bu belgeler yerine batılı kaynakları esas almıştır. Bizim kayıtlarımızda sultanın Hatice adında bir kız kardeşi yok. Batılı kaynaklarda bu böyle biliniyor. Tarihçi, silahşor, matematikçi, coğrafyacı, hattat ve ressam olan Matrakçı Nasuh, dizide meyhaneden çıkmıyor. Bu kadar işle uğraşan, önemli bir insanın, izleyiciye bu şekilde yansıtılması üzücü. Yine 'Pargalı İbrahim Paşa' karakteri meyhaneden çıkmayan, kadın ilişkilerine düşkün ve hain birisidir. Hester Donaldson Jenkins'in 1911 yılında yayınladığı 'Pargalı İbrahim Paşa' kitabında da paşa bu şekilde yansıtılır. İbrahim Paşa'nın Osmanlı'ya çok hizmeti olmuştur ve hain değildir. Paşayla ilgili kayıtlar Topkapı Sarayı'nda da mevcuttur. Dizi de olsa tarihimiz yanlış anlatılıyor. Biz, her şeye çabuk kapılan bir toplum olduğumuz için, tarihin çarptırılması, yanlış anlatılmasına karşı çıkıyorum ve konunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bunu da tarih bilgisi olmayan senarist ve siyasiler yerine, bu alanda araştırmaları olan, ordinaryüs tarihçilerin yapmasından yanayım."