Çalıştayın açılışına Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, Manavgat Belediye Başkanı CHP'li Şükrü Sözen ile Türkiye genelindeki tapu ve kadastro müdürleri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapacağını belirtilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara'daki programı nedeniyle Antalya programını iptal etti.

Çalıştayın açılışında konuşan Gökhan Kanal, Tapu ve Kadastro teşkilatının 164 yıllık bir kurum olduğuna dikkati çekerek, bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı. Yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Kanal, uzun süredir yürüttükleri 'Tapu Tüzüğü' çalışmasının tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde imzaya sunulacağını söyledi.

Yeni tapu tüzüğüyle birlikte elektronik ve dijital ortamda tutulan verilerin de sicil olarak kabul edilmesinin sağlanacağını belirten Kanal, "Böylelikle bizim hâlihazırda defterlerde tuttuğumuz sicillerin yanı sıra, elektronik ortamda yapılan değişikliklerin de sicillere işlenebilmesini sağlayacağız" dedi. Kanal, kurum olarak teknolojik değişiklikleri takip ederek uygulamaya başladıklarını kaydetti.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) projesiyle Türkiye’nin tapu ve kadastro bilgilerinin elektronik ortama aktarılmaya başlanıldığını belirten Genel Müdür Vekili Kanal, "TAKBİS tamamlandığında vatandaşlara, mahkemeler, polis gibi çeşitli kurumlara, emlakçılar gibi meslek guruplarına ve çalışanlara açılacak. Her kurum veya kuruluş kendi kategorisine istedikleri bir yere ait genel bilgilere ulaşabilecek. Kişisel verileri ise güvenlik gerekçesiyle asla göremeyecekler. Bu konuda gerekli altyapı çalışmaları yapılıyor" diye konuştu. Kanal, sistemin 2015’te devreye alınabileceğini söyledi.

Çalıştayda TSE-ISO-9000 kalite belgesi almaya hak kazanan bölge müdürlüklerine belgeleri verildi. Çalıştay, 29 Ocak pazar günü sona erecek.



KA(HA/CK)