Başbakanlık, Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın koordinasyonunda geçen yıl Türkiye'ye getirilen Somalili 29 öğrenci, Kastamonu Türkçe Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde 8 ay Türkçe kursu gördü. Dil eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, bugün ders başı yaptı. İlk derste öğrencileri, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç ziyaret etti. Öğrencilerle Türkçe sohbet eden Kaymakam Bulgurlu, onlarla fotoğraf çektirdi, gelecekte hangi mesleği yapmak istediklerini sordu. Öğrenciler, bilgisayar mühendisi veya doktor olmak istediklerini söyledi.

5 YIL EĞİTİM GÖRECEKLER

Manavgat İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nadir Arslan ise Somali'den 29 öğrencinin eğitim almak için bu yıl geldiğini belirtti. Öğrencilerin 8 ay dil eğitimi aldığını anlatan Arslan, Somali başta olmak üzere Afrika, Orta Asya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden 11 bin öğrencinin eğitim görmek için Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Bu öğrencilerden 350'sinin Somali'den geldiğine işaret eden Arslan, "Okulumuzdaki 29 öğrenci 1 yılı dil eğitimi, 5 yıl tam burslu okuyacak, barınma imkânlarından yararlanacak. Misafir öğrenciler Antalya'da sadece Manavgat İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi verildi. Öğrenciler eğitimin ardından Türkiye'de üniversiteye devam edecek ya da ülkelerine dönerek din adamı olarak görev yapabilecek" diye konuştu.

DOKTOR- MÜHENDİS OLMAK İSTİYORLAR

Doktor olmak istediğini belirten öğrencilerden Beşir Kasım Türkiye'ye geldiği için mutlu olduğunu, kendilerine imkan sağlayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a teşekkür ettiğini söyledi. Abdurrahman Hasan ise ülkesine bilgisayar mühendisi olarak dönmek istediğini aktardı.

Konuk öğrenciler, eğitim- öğretim yılının açılışında gelen misafirlere Türkçe şarkılar söyledi.