Öncesinde Taksim'de kutlamalara güvenlik gerekçesiyle izin verilmeyeceğini ve bazı yolların kapatılacağını duyuran İstanbul Valiliği yaklaşık 25 bin polisin görev yapacağını açıkladı.

Yasağa rağmen Taksim'de toplanma çağrısı yapan ve sabah saatlerinde meydana yürümek isteyen Halkevlerine üye bir grup polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polis "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları eşliğinde meydana ilerlemek isteyen gruba tazyikli su sıktı, ara sokaklara dağılan göstericileri yakalamak için takip etti.

1 Mayıs gösterilerine Taksim'de Polis müdahalesi

Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan İnşaat İşçileri Sendikası'na üye dört kişi de polis tarafından gözaltına alındı. Ayrıca Şişli ve Beşiktaş'ta da çevirme ve aramalar yapılıyor. Şişli'de şüphe üzerine durdurulan bir takside slogan atan 3 kişi gözaltına alınırken, Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda Taksim'e yürümek isteyen Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) üyesi bir gruba polis müdahale ederek 20 kişilik grubun tamamını gözaltına aldı. Mecidiyeköy'de de polis göstericilere müdahale ediyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Bakırköy Pazar Alanı'nda yapılacak. Kutlamalara DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında bulunduğu sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra siyasi partiler de katılıyor.

Türkei Demonstration 1. Mai Ausschreitungen

Öte yandan aralarında ABD'nin de bulunduğu Türkiye'deki bazı yabancı ülke temsilcilikleri 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde olası şiddet eylemlerine karşı vatandaşlarını uyardı.

Tarihe "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği 1 Mayıs 1977'den beri Taksim Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için özel bir yere sahip.

DW/afp MK/HT