Tunca Beldesi’ndeki bin 400 metrelik pistte düzenlenen ve tamamen tahta araba tasarımlarının yarıştığı Formulaz’a bu yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 90 kişi tasarımlarıyla katıldı. Yarışlar, 18- 40 ile 40 ve üzeri yaş kategorisi olmak üzere iki grupta yapıldı. Yarışlarda sağlık ekipleri olası kazalarda yaralananlara müdahale etmek için beklerken, jandarma ekipleri de yol boyunca güvenlik önlemi aldı. 14 etap halinde yapılan yarışlarda özellikle virajlarda birçok aracın devrilme tehlikesi geçirmesi heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu.

'LAZBULANS' KAZA YAPTI

Yarışmanın en ilginç tasarımlarından biri olan ve üzerinde 'Lazbulans' yazan tahta araba, tekerinin çıkması sonucu kaza yaptı. Lazbulans’ın sürücüsü Can Gül, "Burada kaza geçirip yaralananları taşımak için gelmiştik. Ama biz ambulanslık olduk" diye espri yaptı. Yarışmaya kendi tasarımı tahta arabasıyla İstanbul’dan katılan mali müşavir Soner Çiçek ise kazandığı etap birinciliğini kendini çamura atarak kutladı. Çiçek, "Rizeliyim. Gelenek ve göreneklerimizi bu şekilde yaşatmak çok güzel. Bugün çok eğlendik" dedi.

Yaklaşık 2 bin kişinin izlediği yarışma için Tunca Belediyesi ve Red Bull tarafından tamamı tahtadan büyük bir tribün de inşa edildi. Tribündekiler, yarışmayı dev ekrandan canlı olarak takip etme zevkini de yaşadı. Tunca Belediye Başkanı Ahmet Topal ise "Amacımız yöreye özgü bu geleneği devam ettirmek ve beldemizin tanıtımına katkı sağlamak. Destekte bulunanlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

SADECE TAHTA VE SIRMA TELİ

Formulaz’a katılacak tahta arabaların belirli kurallarla yapılma zorunluluğu da var. Organizasyon komitesi bu kuralları, "Red Bull Formulaz araçları tamamen tahtadan yapılmak zorunda ve 'sırma teli' dışında kullanılacak olan tüm metal aksamlar yasak. Araçların maksimum uzunluğu 1.70 cm, maksimum genişliği ise 70 cm olmalı. Araç tümüyle ahşap malzemeden oluşturulacağı gibi, montaj desteği sırasında kullanılacak 'çivi' ve direksiyon ile fren sistemini için kullanılacak 'sırma teli' dışında kalan tüm metal aksam kullanımı yasaktır. Araca içinden veya dışından herhangi bir enerji desteği verilmesi; motor aksamı veya itici güce sahip cihazların kullanılması yasaktır. Aracı yönlendirecek bir direksiyon, yavaşlamasını sağlayacak fren sistemi ve 4 tekerleği bulunmalıdır. Maksimum tekerlek yüksekliği 25 cm olmalıdır. Katılımcıların kıl çorap ve kara lastik ayakkabı giymeleri zorunludur şeklinde belirledi.

KAZANANLARA ALTIN

Yarışlar sonucunda birinci sıradakine tam, ikinciye yarım, üçüncüye çeyrek altın verilecek. Ayrıca dereceye girenlere kendi ağırlıklarınca Redbull da hediye edilecek.