Ayvalık Belediyesi Zabıta ekipleri, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içindeki Doğaköy Sitesi’nin asfalt yolu ile Ayşığı Manastırı’na giden yoldaki zeytin ağaçlarına zarar verildiğini belirledi. Ayrıca manastır yolunun altından elektrik kabloları geçirilmesi ve ağır tonajlı iş makinelerinin yolun birçok bölümünde çöküntülere neden olduğu saptandı. Zabıta ekipleri, tutanak tutup, durumu belediye encümenine bildirdi. Çarşamba günü toplanan encümen, 30 bin lirası, aralarında TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk gibi tanınmış isimlerin yazlıklarının bulunduğu Doğaköy Sitesi yöneticilerine olmak üzere, toplam 686 bin lira para cezası kesti.

Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Hasan Bülent Türközen, Ayvalık’ın turizm alanında turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için yoğun uğraşlar verilirken, ilçedeki turistik tesis ve sitelerin doğayı ve ulaşımı sağlayan yolları bozmasına seyirci kalamayacakları belirtti. Başkan Türközen, "Söz konusu turistik firma ve site yöneticileri, izinsiz olarak tabiat parkı içinde bulunan yolları kazıp, bozuyor. Yetmiyor, ağır tonajlı kamyonlarla tesislerine ya da sitelerine kum ve çakıl götürülürken bu araçların yolları tahrip etmesi karşısında da kayıtsız kalıyorlar. Hiç kimsenin veya kurumun kamuya ait yol ve doğaya zarar vermeye hakkı yok. Zarar vermeye çalışanlar da bunun bedelini öder" dedi.

Ayvalık’ın tarihi dokusu nedeniyle ulaşımı sağlayan çoğu yolun granit taşlardan oluştuğuna dikkat çeken Türközen, "Turizmde bir hedefimiz varsa ve turizm alanında bir yerlere gelmek istiyorsak, bu amaçta yol alabilmek için başta vatandaşlar olmak üzere, turistik tesisler ve sitelerdeki ikinci ev sakinleri ile yöneticileri bizlere yardımcı olmalı. 'En iyi temizlik kirletmemektir' ilkesinden yola çıkıldığında, ilçemizin temiz ve bakımlı olması adına bizlere daha çok ilçemizde faaliyet gösteren turistik tesislerin ve işyeri sahiplerinin bu konularda yardımcı olması gerekir. Çünkü bu tesis ve işyerlerinin sadece içlerinin temiz olması, turizm alanında yeterli olmayacak. Bu yüzden de bu işyerlerinin çevrelerinin de düzenli olması lazım" diye konuştu.

Başkan Türközen, uyarılara rağmen çevreyi kirleten, doğa ve yolları tahrip edenlere ceza yazmaya devam edeceklerini söyledi.



TY(İÖ/CK)