İlhan Çakmak'ın Konya'da oturan ev kadını ablası 45 yaşındaki Ayşe Çakmak, kardeşinin 13 yıl önce çalışmak için Suudi Arabistan'a gittiğini söyledi. Suudi Arabistan'daki yasalara göre, bütün yabancıların oturma ve çalışma iznini bir Suudi Arabistanlı kefilin izniyle alabildiğini hatırlatan Çakmak, kardeşinin de 2 yıl öncesine kadar farklı kişilerin kefilliği sayesinde ülkede kalıp çalışabildiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE KESİN DÖNÜŞ KARARI ALDI

Kardeşinin 7.5 yıl önce Sudan uyruklu 'Daila' adlı kadınla evlendiğini, 6.5 yaşındaki Hacer, 5 yaşında Hüda ve 2.5 yaşında da Oğulhan adını verdikleri 3 çocuğu olduğunu belirten Ayşe Çakmak, geçen ay ailesiyle birlikte Türkiye'ye kesin dönüş yapma kararı aldığını belirtti.

"KEFİLİ PARA İSTEDİ"

İlhan Çakmak'ın 2 yıldan bu yana kefilliğini üstlenen A.Y.Z., ile aralarında para anlaşmazlığı olduğunu öne süren Ayşe Çakmak, şunları söyledi:

"Kardeşim 15 ay kadar önce kendine ait bir oto boyacı dükkanı açtı. İşyeri açınca da kefili aylık 7 bin riyal para istedi. Kardeşim de o kadar para kazanamadığını söyleyip, parayı vermedi. İşyerini de kapattı. Başka kişinin üzerine kefilini taşıması için, şimdiki kefilinden izin istedi. O da bir takım evraklar imzalatmak istemiş. Kardeşim de 'Evrakları imzalarsam bir daha ülkeme dönemeyebilirim' düşüncesiyle imzalamamış."

"TÜM HAZIRLIKLARINI YAPMIŞTI"

Türkiye'ye kesin dönüş yapmak için kefilinin izni olmadan çıkamayacağından kardeşinin, kefilinden izin istediğini anlatan Çakmak, "Kesin dönüş yapacağı için eş ve çocuklarının pasaportunu çıkarıp, uçak biletlerini aldı. Ev eşyalarını bile sattı. Kefili de çıkış işlemlerini yapmak için yaklaşık 7 bin riyal para istemiş. O da verdi. Sonra kefili 10 bin riyal daha isteyince bu parayı vermedi. Bu sırada kefilinin yaklaşık 6 ay önce 'Kaçtı ve kendisinden haber alamıyorum' diye ihbarda bulunduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

"3 AY BOYUNCA NE YAPACAK?"

Kardeşi ve kefilinin birbirlerinden şikayetçi olduğu için mahkemelik oldukları ve davanın 3 ay içinde tamamlanabileceğini tahmin ettiklerini bildiren Ayşe Çakmak, "Kardeşimin Türkiye'ye gelebilmesi için kefilinin şikayetinden vazgeçip, izin vermesi gerekir. Şu an birbirlerinden şikayetçi oldukları için dava sonuçlanana kadar kardeşimin çalışması yasak. Çalışırsa, yakalarlar ve kefilini haklı duruma düşebilir. Kardeşimin orada ev kirası, çocuklarının masrafı var. Bunları nasıl karşılayacak? Orada mahsur kaldı. Ailesiyle Türkiye'ye dönmek istiyor, ama dönemiyor. Kardeşim, ayrıca Konsolosluktaki yetkililerinde kendisine yardımcı olmadığını bana söyledi" dedi.

"YARDIM İSTİYORUZ"

Kardeşinin kurtulması için Başbakanlığa müracaatta bulunduklarını öne süren Çakmak, şu ana kadar sonuç alamadıklarını, kardeşinin sağlık durumunun da iyi olmadığını ve endişelendiklerini söyledi.



MKY(İA/İD)

----------------------------------

A.Y.Z.:Ahmet Yahya Zübeyde