Suriye’de 2 yıldır aralıksız olarak süren iç savaş nedeni ile binlerce insan hayatını kaybederken, yüz binlercesi de hayatlarını kurtarmak için ülkeyi terk etti. Farklı ülkelere göç eden Suriyeli ailelerden biri de, İnegöl’e bağlı Hacıkara köyüne sığındı. Hacıkara köyünde Musa Kumsar’ın evinde yaşayan Suriyeli aile için köy muhtarı Kemalettin Kayıhan geçici vatandaşlık işlemlerini başlattı.

RUSYA’DA OKUYAN OĞULLARI ARACI OLDU

Hacıkara Köyü'nde oturan Musa Kumsar’ın Rusya Federasyonu’nun Adıge Cumhuriyeti öğrenim gören oğlu Yusuf Kumsar ile aynı yerde okuyan Suriyeli Çerkez kökenli Olfriç ailesinin oğlu Muhammed Olfriç aracılığıyla İnegöl’e gelen aile, savaşın bitmesini bekliyor. Oğlu Muhammed’in arkadaşı Yusuf’a durumlarını anlatması üzerine Yusuf’un ailesiyle görüşüp kendilerini misafir ettiklerini anlatan 62 yaşındaki İsmet Olfriç, eşi 60 yaşındaki Nadiye, oğlu 30 yaşındaki Libers, gelini 23 yaşındaki Sursen Voti ve torunu 1.5 yaşındaki Meryame ile Hacıkara köyünde huzurlu hayatla tanıştıklarını söyledi. İsmet Olfriç, kendilerini konuk eden aileye ve Hacıkara Köyü sakinlerine teşekkür etti.

“ESAD Mİ VURUYOR MUHALİFLER Mİ BELLİ DEĞİL”

İnegöl’e sığınan İsmet Olfriç, Suriye’den Lübnan’a geçtiklerini ve oradan gemiyle Mersin’e oradan da İnegöl’e geldiklerini belirterek, “Suriye’de emekliydim, ayrıca hayvancılık yapıyorduk. Savaşta muhalifler mi, Esad güçleri mi vuruyor belli değildi. İki taraftan da zarar gördük. Şam’daki yakınlarımızın evine gittik ülkeden çıkana kadar. Esad’ın yaptığı işleri tasvip etmiyoruz” dedi.

Nadiye Olfriç ise, küçük kızları Meryame’yi korumak için kaçtıklarını anlatarak; “Torunumuzu düşünerek Türkiye’ye geldik, onun hatırı için buradayız. 2 oğlum ve gelinim halen Suriye’de. Orada çok kötü şeyler yaşadık. Çocuklar ağlıyor, kadınlar, gençler ağlıyorlar. Savaş, kan var. Ailemizden ölen yok ama köyümüzde 5-6 tanıdığımız öldürüldü. Biz çerkeziz, ama yine de savaşın içine çekiyorlar. Aralarında kaldık. Savaş bittikten sonra yeniden topraklarımıza dönmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

Hacıkara Köyü muhtarı Kemalettin Kayıhan, ailenin Suriye’deki savaş bitinceye kadar köyde kalacağını belirterek, “Bunun devamında kendileri isterse burada yeni bir oluşum geliştirmek üzere Adıge’ye gönderebileceğimizi söylediler. Ama isterlerse burada da kalabilecekler” dedi.

SA(FK/ESM)