Ayvalık’ta zeytinyağı üretimi gerçekleştiren Salih Madra ve Ali Kürşat’ın Suriye’den şimdiye kadar 7-8 bin ton kaçak zeytinyağı girdiğini, bu rakamın 40-50 bin tonlara kadar ulaşabileceğini belirtmesi; bu yüzden fiyatların hızla düştüğü vurgulanarak acil önlem istemesi, sektörde yankı buldu. EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli söz konusu yağların kalite uyuşmazlığı nedeniyle ihracata konu olmadığını söylerken, UZZK Başkanı Mustafa Tan ise bunları ihbar kabul ettiklerini, ilgili makamlara ilettiklerini söyledi.

TAN: İLK KEZ BÖYLE BİR ŞİKAYET OLUYOR

Konuyla ilgili DHA’ya bilgi veren Tan, Suriye ile alışveriş olmadığını, ancak sınırlardaki kontrole rağmen sıkıntılar bulunduğunu belirterek bu tür iddialar için somut şeyler ortaya konması gerektiğini dile getirdi. “Bu iddiayı gündeme getirenler asla kötü niyetli değil. Ancak her şeyin bir tespitinin olması lazım” diyen Tan, sektörün birleşerek bu konunun üstüne gitmesi gerektiğini vurguladı.

Konuyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirimler yaptıklarını dile getiren Tan, “Bugüne kadar kaçak yağlarla ilgili bir şikayet olmamıştı. İlk kez böyle bir şey oluyor. Burada devlet var. Buna engel olur. Bir ihbar niteliğindedir. O yüzden biz de ilgililere durumu ilettik” diye konuştu.

“ZEYTİNYAĞI ÇOK, ALAN YOK” HAVASI ESTİRİLİYOR

Şu anda üreticilerin perişan olduğunu, spekülatif durumlardan kaynaklı maliyetin altındaki fiyatlarla satış yapmak zorunda bırakıldığını kaydeden Tan, “İspanya ve İtalya’da rekolteler ciddi oranda düştü. Bu durum bizim gibi ülkeler için bir fırsat. Talep de var. Ben ticari bir firma değilim ama İtalyanlar, İspanyollar yağ var mı yok mu diye UZZK’yı bile arıyorlar. Buna rağmen burada bir hava estiriliyor. Zeytinyağı çok, alan yok gibi. Böyle bir durum yok. Bu üretici fiyatlarına baskı amacını taşıyor. Bu işle geçinen tacirleri bu yıl zengin edecektir bu. Ama bindikleri dalı kesiyorlar. Basiretli tüccar üreticiden malı daha fazla fiyatla alıp daha fazla fiyatla satmaya çalışan tüccardır. Bir de buna Suriye’den mal geliyormuş lafı eklenince üretici daha da mağdur oluyor. İhracatçılar zaten şu anda yavaş yavaş alıyorlar. Birden çok alıcı görünmüyorlar. Bu ticaret yapanın hareketidir ancak onaylamıyoruz.”

GÜRELİ: KAÇAK YAĞI İÇ PİYASADAKİ BÜYÜK FİRMALAR ALDI

EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli ise kaçak yağ varsa bunların ihracata gitmediğini söyledi. Güreli, “O yağların değeri Antakya, Suriye yağları ihracata uygun değil. İç piyasadaki büyük firmalar aldı. Kaldı ki kaç ton kaçak girdiğini bilemezsiniz ki? Bu yaratılan durumun spekülatif olduğunu düşünüyorum. Antakya ile Suriye yağı aynı değerde olmaz” dedi.

Fiyatların da ihracatçının yavaş hareket etmesinden düşmediğini vurgulayan Güreli, “Fiyatlar tüccar yüzünden düşmüyor. İki tane büyük firma yağ almadı, sırf ihracatçı oldu. Bence bu iddiayı ortaya atanların kendi talep eksikliklerinden kaynaklı sorun var” dedi.


BT(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)