Geçen Ramazan ayında 28 Temmuz günü Malatya’nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'nde sahur zamanı Ramazan davulcusu Mustafa Evşi ile Alevi Evli ailesi arasında çıkan tartışma sonrası toplanan yaklaşık 50-60 kişilik grup, Evli ailesinin evini taşlayarak linç girişiminde bulundu.

Bunun üzerine AKP ve CHP’li vekiller Evli Ailesini ziyaret ederek, provakosyon girişimini sert bir dille eleştirdi. Doğanşehir Savcılığı da olayla ilgili soruşturma başlatırken, alarında davulcu Mustafa Evşi’nin de bulunduğu 49 kişiyi gözaltına aldı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen davulcu Mustafa Evşi tutuklanırken, 48 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Davulcu da geçen ay tahliye oldu.

DAVULCUYA 10 YIL AKADAR HAPİS İSTEMİ

Doğanşehir Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aydın tarafından yürütülen soruşturmada sonunda, olayla ilgili iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianameye göre, Ramazan davulcusu Mustafa Evşi’nin Alevi Evli ailesinin haksız tahriki altında, 'Suç işlemeye tahrik, mala zarar verme, basit yaralama ve zincirleme hakaret' suçlarını işlediği ve bu nedenle ceza indirimi ile birlikte hakkında 4,5 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

si isteniyor.

GÖSTERİCİLERE 6.5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede Evli ailesini linç etmek için toplanan kalabalıkta bulunan 48 kişi, Evli ailesinin tahriki sonucu 'Mala zarar verme, basit yaralama ve hakaret' suçlarını işledikleri belirtilerek, haklarında 3 ay ile 6.5 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

EVLİ AİLESİNİN ÇOCUKLARI HAKKINDA 14 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Hazırlanan iddianamede, Alevi ailenin büyük oğlu Servet Evli hakkında, davulcu Mustafa Evşi’ye vurduğu ve evin önünde toplanan kalabalığa söylediği sözler nedeniyle, 'Basit yaralama, hakaret ve tehdit', 'Var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanarak zincirleme tehditte bulunmak' suçlarından 3,5 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yine olaylar sırasında cep telefonuyla linç girişimini kayda alan evin kızı Leyla Evli hakkında da, 'Var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanarak zincirleme tehditte bulunmak' suçundan 2,5 yıldan 8.5 yıla kadar hapis cezası istendi.

LEYLA EVLİ: ÖLDÜRMEYE GELENLER SUÇSUZ, BİZ SUÇLU OLDUK

Savcılığın hazırladığı iddianameyi Sürgü’deki evinde öğrenen Leyla Evli, “Bizi öldürmeye gelenler suçsuz, biz suçluyuz” diyerek tepkisini dile getirdi. Leyla Evli, göstericilerin aile mensuplarını, "Biz gerillayız. Dağdakileri çağırıp sizi öldürürüz" diye tehditle suçladıklarını söyledi.

"Bizi öldürmek için gelen insanlar bizden şikayetçi oldular” diyen Leyla Evli, hakkındaki suçlama için, “Akıl var, mantık var ben nasıl, bizi öldürmeye gelen kalabalığın içine çıkıp onları tehdit edeceğim” diyerek hakkındaki iddiaların doğru olmadığını savundu.

Leyla Evli, hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi durumunda adalete güvendiklerini belirtti. Leyla Evli, “Biz mağduruz ve haklıyız ama buna rağmen onlar suçsuz. 16 yıldır bu kasabada yaşıyoruz barış içerisinde. Şimdiye kadar dostuz da bugün mü terörist olduk” diyerek gelişmelirin tam bir komedi olduğunu savundu.

Doğanşehir Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmesinden sonra zanlıların yargılanmasına başlanacak.

DAVUL ÇALINMASIN DEDİ OLAY ÇIKTI

Sürgü Beldesinde yaşayan Evli ailesi sahur vaktinde kapılarının önünde davul çalan Mustafa Evşi’ye oruç tutmadıklarını ve kapılarının önünde davul çalmaması konusunda uyardı. Bunun üzerine 50 -60 kişilik grup toplanarak Kürt ve Alevi olan Evli Ailesi’nin evinin önüne geldi. Çıkan olaylarda Evli ailesinin evi taşlanırken, camları kırıldı. Olay yerine gelen jandarma timi müdahale ettiği grubu engelleyemeye çalışırken, toplanan kalabalık evin yanındaki ahırı ateşe verince, jandarma havaya uyarı ateşi açtı. Yaklaşık 2 saat süren olaylar, gelen takviye ekiplerin öfkeli kalabalığı dağıtmasıyla son buldu.

 

MP(MP/AAA)