Özel Metro Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mesut Koca, sünnetin hafife alınmaması gereken cerrahi bir müdahale olduğunu vurguladı. Opr. Dr. Koca, "Sünnet hastane ortamında, ehil kişiler tarafından yapılmalı. Böylece cerrahi müdahale sonrası enfeksiyon riskine bağlı olarak ortaya çıkabilecek problemler de önlenmiş olur. Sünnet için en uygun yaş aralığı ise 15 günlükten 1.5 yaşa kadardır. Bu dönemde yapılan sünnetlerde hem iyileşme hızlı olur hem de çocuğu psikolojik ve fiziksel travmalardan korur" dedi.

PEYGAMBER SÜNNETLİ ÇOCUK CERRAHA YÖNLENDİRİLMELİ

Halk arasında 'peygamber sünnetli' diye adlandırılan durumun tıp dilinde 'hipospadias' diye tanımlannan bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Opr. Dr. Koca, "Peniste idrar deliğinin olması gerektiği yerde değil, alt tarafta olmasına hipospadias diyoruz. Bu durum ameliyatla düzeltilmekte ve sünnet derisi kullanılmaktadır. Sünneti yapan kişi bu duruma rastladığı zaman kesinlikle sünnet yapmamalı ve çocuğu bir çocuk cerrahına yönlendirmelidir" diye konuştu.

Toplu sünnet şölenlerinde de gerekli steril şartlar sağlanmazsa ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Mesut Koca, şunları söyledi:

"Ülke genelinde birçok belediye ve hayırsever, ekonomik durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarını toplu sünnet şölenleriyle sünnet ettiriyor. Bu etkinliklerde 300-400 çocuğun sünnetinin aynı gün yapılması doğru değil. Bunun yerine planlama yapılarak çocuklar gruplar halinde bir hafta veya 10 günlük zaman diliminde sünnet ettirilmeli. Yaz mevsiminde yapılan sünnetlerde sıcak havaya bağlı olarak enfeksiyon riski de yüksek oluyor. Bu nedenle tedavi sürecinde de pansumanların aksatılmadan yapılması gerekiyor. Yeni sünnet yöntemleri ile çocuklar sünnet olduktan 5 gün sonra denize dahi girebiliyor. Ama bu süreçte ve aşırı sıcak havalarda çocukların bakımına dikkat edilmeli."



SÜ(OA/CK)