Van Ferit Melen Havalimanı'na ilk gece uçuşu için TC SNO 737-800 tipi yolcu uçağı, 189 yolcusuyla saat 15.00'de Adnan Menderes Havalimanı'ndan havalandı. Sun Express'in ilk gece uçuşuna, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV İzmir Müdürü Erkan Balcı, İzmir Vali Yardımcısı Zühtü Dağlı, Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak İle İzmir'de turizm, iş ve basın dünyasından isimlerin yanı sıra vatandaşlar da eşlik etti.

SİSTEMİ KURDUK, HİZMETE SUNDUK

Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, RNP AR sisteminin uyduya dayalı çok hassas yaklaşma sistemi anlamına geldiğini söyleyerek, “Biz 13 Aralık itibariyle bu sistemi duyurduk ve havayolu firmalarının kulanımına sunduk. Sun Expres ilk kullanıcı oldu. Dünya ile eş zamanlı kurduğumuz bu sistem sayesinde kötü hava şartları nedeniyle yaşanan sefer iptalleri en aza indirilecek. Sistem özellikle havalimanına en kısa yoldan yaklaşmayı sağladığı için havayolu firmaları için maliyetlerde ciddi bir avantaj sağlayacak. RNP- AR sistemini diğer havalimanlarına kurmak için çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

İKİ YIL HAZIRLIK YAPTIK

Van'a ilk gece uçuşunu gerçekleştiren havayolu olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Sun Expres Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ise, “Sistemi kurma çalışmaları için iki yıldan bu yana yoğun bir çalışma içinde olduk. Üretici firma Boeing ile de görüştük ve ABD'nin Seattle eyaletinde Boeing firmasındaki simülatörlerle başladığımız çalışmayı Türkiye'de de devam ettirdik. Van'a İzmir'den ilk uçuşu gerçekleştiren havayolu biz olmuştuk. Ancak Van Ferit Melen Havalimanı bilindiği gibi arazi şartları nedeniyle sadece gündüz uçuşlarına açık bir havalimanıydı. RNP AR sisteminin kurulması ile birlikte gece uçuşlarına da açıldı. Bugünde ilk gece uçuşunu gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Say, ayrıca Türkiye'de ilk defa Sun Express'in aldığı RNP- AR belgesinin, yakıt ve zaman tasarrufu ile gecikmelerde azalma gibi önemli operasyonel, ticari katkılar sağlayacağını, Van'a uçacak yolcularının da işlerini gündüz tamamlayıp gece uçuşlarıyla evlerine dönebilme imkanı elde ettiklerini söyledi.

İZMİR'DEN KIBRIS VE ELAĞIZ'A DA UÇUŞ BAŞLAYACAK

İzmir'i aktarma merkezi olarak kullanan ve haftada 272 sefer düzenleyen Sun Express'in önümüzdeki günlerde hayata geçireceği planlamalarla ilgili de bilgi veren Hacı Say, İzmir'den KKTC'de Lefkoşa Ercan Havalimanı arasında direk seferlerin 2013 yılı Nisan ayında başlayacağının müjdesini verdi. Say, ayrıca yurt içinde de, İzmir'den Elazığ ve Hatay illerine uçuşlarının çok yakın bir zamanda başlayacağını söyledi.



TY (İÖ/RT)