Kura çekimininin evleri teslim için değil, hak sahiplerinin sahip olacağı evlerin tespiti için yapıldığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı Danıştay'a götüreceklerini ve buradan müsbet bir karar beklediklerini söyledi. Belediye olarak Sulukule projesinde öncü rol oynadıklarını ve hür türlü tepkiye gögüs gerdiklerini anlatan Demir, "TOKİ olmasaydı, İBB olmasaydı. Bu proje koca bir sıfır olurdu. TOKİ'nin ürettiği 500 bin konutla mukayese edildiğinde TOKİ'yle birlikte 28 ayrı tipte ev ürettik. Keşke proje herkesi yüzde yüz memnun etseydi. Keşke burada bulunmayan kiracılar dahil hepsinin isteklerini gerçekleştirecek imkanlarımız olsaydı. Arkanızda orta büyüklüktü bir anadolu ilçesi inşaa ediyoruz. Neden uzun sürdü eleştirisi aldık. Biz burada elle kazı yaptık. Önce muayene çukurları oluşturdu. Altında eser olup olmadığı denetlendikten sonra inşaata başladık" dedi.


"DANIŞTAY KARARI İCTAHAT OLACAK"


"Hukuki açıdan herhangi bir sıkıntının olmayacağını düşünüyoruz" diyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Anıtlar kurulunun iptal ettiği avam projesiyle bu proje arasında fark var zaten. Yeni projenin onay süreci var. 4 nolu idari mahkemenin kararını Danıştay'a taşıyacağız. Kentsel dönüşüm yasasından sonra deprem yasası çıktı. Bizim yasamızla deprem yasasıyla fark yok. Danıştayın kararı ictahat kararı olacak. Depreme karşı çalışmaların önü açılmış olacak" diye konuştu.


"SULUKULEYİ ETKİLEMİYOR"


Demir kürsüdeki hak sahiplerine hitap ettikten sonra aşağıya indi. Bu kez de habercilerin sorularını yanıtlayan Demir, 'hukuki açıdan bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyorum' sözlerine açıklık getirdi. Demir, "Sulukule'yi çok etkilemiyor. Çünkü Sulukule projesi zaten bitti, evlerin tamamı bitti, şu anda altyapı çalışmaları var. Bu altyapı çalışmalarını engelleyecek herhangi bir hukuki karar da yok. Sulukule'nin bundan etkilenmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.


"YENİ MÜLKÜ SATIN ALANLAR DA HAK SAHİBİDİR"


Sulukule'de yapılan konutların tamamının hak sahiplerine ait olup olmadığı dışarıdan satın alanların bulunup bulunmadığını soran bir haberciye de Demir, "Hak sahipleriyle konuştuk, mülklerini satmamaları için tabularına dahi şerh koydurduk. Ama buna rağmen, yeni mülk alanlar olmuşsa onlar da bizim hak sahibimiz olmuştur. Eğer iddia edildiği gibi rant projesi olsa, hepiniz hak sahiplerini görüyorsunuz, bu görüntü Anadolu görüntüsüdür. Bu görüntü biz bu projeye başlamadan önce bu bölgede oturanların görüntüsüdür" diye konuştu.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ilk kura çekimini gerçekleştirdi. Noter huzurunda yapılan kura çekiminin ardından, hak sahipleri tek tek dairelerin kurasını çekti.