Yapısal bozulmalar ve deformasyonlar nedeniyle yıpranan Sultan Murat Türbesi 2005 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkısı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından restore edildi. 2'nci Abdülhamit döneminde ziyaretçilerin konaklaması amacıyla yaptırılan Türbe kompleksi içerisinde yer alan Selamlık Binası ise 2009 yılında TİKA tarafından Sultan Murat Hüdavendigar ve Balkanlar'da Osmanlı Mirası konulu Tanıtım ve Kültür Evi’ne dönüştürülerek hizmete açıldı.

Kosova’daki ortak tarihi kültürel miraslarından biri olan Sultan 1'inci Murat Hüdavendigar Türbesi Kompleksi’nin işletmesi Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı imzalanan protokol ile 2010 yılında TİKA tarafından devralındı. Kosova’nın en çok ziyaret edilen mekanı haline gelen Türbe, 2011 yılında 8000 ziyaretçiyi ağırladı. Bu süreçte TİKA tarafından tespit edilen eksiklikler geçen yılın sonunda tamamlandı. 2011 yılı Aralık ayında tamamlanan tadilat çalışması ile Türbe kompleksinde karşılaşılan altyapı sorunları giderildi. TİKA tarafından yapılan tadilat çalışması kapsamında Türbe kompleksinin elektrik, ısıtma, su tesisatındaki sorunlar giderildi ve döşeme, drenaj sistemi, Tanıtım ve Kültür Evi’nin sıvası ve tüm ahşap doğrama işleri tamamen yenilendi. Ayrıca, 120 metre derinlikte kuyu açılarak yeni bir su kaynağı sağlanmış oldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen yapılan çalışma ile Sultan 1'inci. Murat Hüdavendigar Türbesi Kompleksi’nde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçilere nezih ortamda hizmet verilmesi sağlandı.



DHA(MV/İD)