Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2012 yılının Ekim ayında ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 arttırarak 141 milyon 729 bin dolara yükseltti. Yılın ilk 10 ayında ise yüzde 16’lık artışla 1 milyar 327 milyon 638 bin dolara ulaşan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatçıları, geçen yıldan bu yana yükselttikleri başarı grafiğini devam ettirdiler.

Tarım sektöründe bitkisel ürünlerde yüzde 6’lık azalmaya karşın ihracatını artırmayı başaran su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatçıları tarım sektörüne de önemli bir katkı sağlamış oldu.

Bu durumu değerlendiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, hem su ürünleri, hem tavukçuluk sektörlerinde çok büyük bir üretim artışı olduğuna dikkat çekerek “Dolayısıyla ihracat yapmaya mecburuz. Pazarları çeşitlendirmeye mecburuz. Buna önem veriyoruz" diye konuştu.

DAHA FAZLA DESTEK TALEBİ

Son yıllarda sektörün üretim ve ihracatta sürekli olarak ilerleme kaydettiğini, ancak daha da gelişmek için desteğe ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Kızıltan, 2012 yılında su ürünleri desteklemelerinin 250 tonluk üretimle sınırlandırılmasının olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bu kararın 2013’te mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savunan Kızıltan, “Dolu dizgin koşan bir atı kendi elimizle yavaşlatıyoruz. Tarım Bakanlığı küçük aile işletmelerinin birleştirilmesini ve daha modern üretim tarzına geçilmesini savunurken diğer yandan yüksek üretim yapan firmalar destekten yoksun kalıyor. Bu yüzden Tarım ve Ekonomi bakanlıklarının mutabık kalması lazım. Büyüyen firmalar maalesef cezalandırılıyor” değerlendirmesini yaptı.

HEDEF PAZARLAR ROMANYA VE UKRAYNA

Şu anda Yönetim Kurulu’nun bir kısmının Romanya Bükreş’te, bir kısmının ise Ukrayna’da fuarlar ve tanıtım çalışmalarıyla yoğun bir tempo içinde olduğunu söyleyen Kızıltan “Bunu yapmak zorundayız. İhracatı artıramazsak sektörlerdeki üretim artışı olumsuz etkiliyor. Romanya bizim için yeni pazarlardan biri. Bu pazarda özellikle bizim deniz ürünlerini tanıtıyoruz. Şu ana kadar rakip ülkelerin elinde olan pazarı Türkiye’ye yönlendirmeye çalışıyoruz. Ukrayna'da komşu olmasına rağmen ciddi bir çalışma yapılmamış. Bu ülkeye özel önem verdik. 44 milyonluk nüfusu ve balık kültürünün çok iyi olmasından kaynaklı Ukrayna’da yerimizi almak istiyoruz" bilgisini verdi.