Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan savaş sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı kasabasında çok sayıda Azeri sivil katledildi. Ancak Hocalı Katliamı, yıllarca emperyalizmin savaş politikalarına karşı çıkan ve insan hakları vurgusu yapılan eylemler ile değil, faşist grupların "Türklük" ve "Ermeni karşıtlığı" vurgularıyla dolu eylemler ile anılmak istendi.

Hocalı Katliamı'nı gerekçe gösteren faşistler, bugün de İstanbul Taksim'de ve Ankara Kızılay'da eylemler gerçekleştirdi. Ogün Samast ve Abdullah Çatlı lehine sloganların atıldığı, Ogün Samast'ı temsilen beyaz berelerin takıldığı eylemlerde MHP bayrakları da taşındı. Eylemlerde "Hepimiz Ermeniyiz" sloganıyla yürüyen ve halkların kardeşliğini savunanlara da ağır hakaretler edildi.

Beyaz berelilerin önünde bir İçişleri Bakanı
İstanbul'da düzenlenen eyleme İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in katılması da dikkat çekti. Şahin, AKP'nin Ermeni sorununa dair yaklaşımını "Türk milletinin utanılacak bir tarihi, geçmişi yoktur, Türk milletinin yüreği birdir ama gerektiğinde yumruğu da birdir" sözleriyle gözler önüne serdi.

Faşistlere yanıt sosyalist Azerilerden
Hocalı Katliamı'nın faşist provokasyonlara dönüşmesine yanıt sosyalist Azerilerden geldi. Türkiye Sosyalist Azerbaycanlılar Birliği, bugün Ankara'da düzenlediği basın açıklaması ile "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganını güçlü bir biçimde haykırdı.

Yapılan basın açıklamasında ulus-devlet temelli kapitalist sistemin Türkiye ve Azerbaycan halklarını yakınlaştırdığı, bu yakınlaşmanın "kardeşlik" bakımından desteklenebileceğini, ancak faşizan duyguların önüne geçilmesi gerektiği belirtildi. Hocalı Katliamı'nın siyasi malzeme olarak kullanılarak Ermeni halkına yönelik kin ve nefreti körüklediğine dikkat çeken Azeriler, Hrant Dink cinayetinin ve Fransa'daki 'soykırım yasası'nın buna fırsat tanıdığını ifade etti.

Hocalı'yı kullananlara karşı "Yaşasın halkların kardeşliği"
Türkiye Sosyalist Azerbaycanlılar Birliği, Hocalı Katliamı'nın sorumlularının cezalandırılmasını talep ederken, halklar arasında düşmanlığı tetikleyen hareketlerin karşısında olduklarını açıkladı.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:
"Hiçbir katliam, bir diğerinin bahanesi olamaz. Bir acı diğerinden üstün olamaz. Hocalı Katliamı'nın 1915 olaylarıyla kıyaslanmasına, Ermeni trajedisini inkar etmek için malzeme olarak kullanılmasına itiraz ediyoruz. Dink katliamı sonrası Ermenilerin acılarını paylaşmak için dile getirilmiş 'Hepimiz Ermeniyiz' sloganını sulandırmak amacıyla ortaya atılan 'Hepimiz Azeriyiz' sloganına itiraz ediyoruz. Bu oyucunun siyasi malzemesi olmayı da, seyredeni de olmayı reddediyoruz. Yaşasın halkların kardeşliği!"

Eyleme Halkevleri ve Sürekli Devrim Hareketi de destek verdi.
Sendika.Org/ Ankara