Rusya'da 2006 yılında kurulan ve 290 milyon kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım ağı 'www.vkontakte.ru', Avrupa'nın en büyük sosyal paylaşım ağı olarak gösteriliyor. Sosyal paylaşım ağları alanında Rusya'da 'Facebook'un da önünde yer alarak lider olan 'vkontakte', kısa bir süre önce arayüzünü farklı dillere de çevirerek dünya çapında ün kazandı. Arayüzüne Türkçe'yi de ekleyen ve 68 dilde yayın yapan siteye erişim, ünlü pop yıldızı Tarkan’ın 'Adımı Kalbine Yaz' şarkısını izinsiz yayınladığı, telif yasasına uymadığı gerekçesiyle 2 Mayıs 2012'de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın kararıyla engellendi.

Antalya'da özellikle tatil için Kemer İlçesi'ni tercih Rus turistler, yaşadıklarını ve gördükleri yerleri 'vkontakte'de anlık olarak paylaşmak istedi. Siteye giriş yapmak isteyen turistler ekranda 'Ulaşmaya çalıştığınız internet sitesi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı 02.05.2012 55210 sor. Sayılı kararı ile erişime engellenmiştir' yazısıyla karşılaşınca şoke oldu. Siteye ulaşamadıkları için hayal kırıklığına uğrayan yüzlerce turist, konakladıkları otellerin yöneticilerine şikayette bulundu.

ERİŞİMİN ENGELLENMESİNİ İZAH EDEMİYORUZ

Göynük Beldesi'ndeki Boran Mare Beach Otel'in Genel Müdürü Aziz Dinçer, sosyal paylaşım sitesinin kapanmasının ardından turistlerden yüzlerce şikayet aldıklarını kaydetti. Mahkeme kararını turistlere anlatamadıklarından yakınan Dinçer, "Rusya ve çevresindeki ülkeler için 'vkontakte', çok önemli. Diğer paylaşım sitelerini kullanmıyorlar. İletişim artık vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bu durum Türkiye'de çok önemsenmiyor. Ama Rus turistleri çok yakından ilgilendiriyor. Zor bir sezon yaşadığımız şu günlerde kapatma kararı bizi daha da zora sokuyor. Kararın düzeltilmesini bekliyoruz" dedi.

TATİLDEKİ TURİSTLER TEPKİLİ

Rus turistlerden 32 yaşındaki Elmira Nagimilina, "Birçok iş görüşmemi bu site üzerinden yapıyorum. Arkadaşlarım ve ailemle de konuşuyorum. Şu anda tatildeyim ve tüm sosyal çevremle bağlantım kesildi. Bu yasağın nedenini anlayabilmek mümkün değil" diye konuştu.

38 yaşındaki İvanova İrina ise "Daha önce Türkiye'ye geldiğimde böyle bir sorun yaşamadım. 'vkontakte'ye bağlanarak burada çektiğim fotoğraf ve görüntüleri anında paylaşıyordum. Şimdi neden böyle bir yasak var anlamadık" ifadelerini kullandı.

İvanova Kristana da 'vkontakte'nin kapatılmasının kendilerini son derece zor durumda bıraktığını söyledi. Telefon yerine siteyi kullandığını anlatan Kristana, "Rusya'ya gidene kadar hiçbir paylaşım yapamayacağız. Bu çok saçma bir karar" dedi.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise kararın yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Türk turizmi açısından ciddi bir pazar olduğunu anlatan Başkan Ayık, şunları kaydetti:

"Şu anda gelecek her bir turiste ihtiyacımız var. Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan gelen misafirlerimizin kendilerine has bir takım alışkanlıkları var. Şu da bir gerçek ki artık dünyada sosyal paylaşım siteleri insanların tatil tercihlerini dahi etkiliyor. Bu anlamda bakıldığında, eğer çok haklı bir gerekçe yoksa, bu tür kararlar alınmadan önce mutlaka bir defa daha gözden geçirilmeli. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın aldığı kararı yeniden gözden geçirmesini diliyoruz. Siteye yeniden erişimin sağlanmasını arzu ediyoruz."



SY(SU/CK)