ABD'de köpek yetiştiriciliği eğitimi aldıktan sonra Antalya'da 'Dog Academia' adlı köpek eğitim ve bakım merkezi kuran Gökçen Atak, hayatını sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlara adadı. Sokakta bakıma muhtaç halde bulduğu köpekleri merkeze getiren Atak, burada ırk, cinsiyetine göre karakter analizi yapıp köpeklere asistanlık, rehabilite ve terapi konularında eğitim veriyor. Atak, daha sonra da bu köpeklerin hayvansever aileler tarafından ücretsiz olarak sahiplendirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

TELEFONLA HAYAT KURTARIYOR

Sokakta bulduğu köpeklere merkezde düşünme gücüyle yaklaşık 2 ay süren eğitim verdiğini anlatan Atak, asistanlık eğitiminde köpeklere hasta ve yaşlıların günlük yaşamda hayatını kolaylaştırıcı yetenek öğretiyor. Engelli ve yatalak hastalara yardımcı olması için el işareti ya da sesli komutla yönlendirilen köpekler; televizyon, klima gibi elektronik eşyaların uzaktan kumanda aletini sahibine getiriyor. Hasta kişinin tek bir komutuyla ev telefonunun hızlı arama tuşlarına basan köpekler, acil durumlarda hayat kurtarıyor. Atak, asistanlık eğitiminde köpeklerin engelli, yaşlı veya yatalak sahibine hem moral motivasyonu sağladığını hem de sahibinin sağlığında olumsuz bir durum olduğunda yardımına koştuğunu belirtti.

DANS EDİP ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR

Gökçen Atak, terapi eğitiminde de köpeklere öncelikli olarak sahiplerine moral verici yetenekleri öğrettiğini dile getirdi. Terapi eğitimi alan köpekleri çocuklu ya da evlerinde engelli bireyi bulunan ailelerin sahiplenmeyi istediğini kaydeden Gökçen Atak, bu eğitimde köpeklere sahibine arkadaşlık yapacağı, moral verici yetenekler öğretildiğini aktardı. Terapi eğitiminde sahibiyle yürüyüş yapıp komutları birebir uygulayan köpekler, dans etmesi, ölü taklidi yapması gibi farklı yetenekleriyle de ilgi odağı oluyor.

YETENEKLERİYLE CEZBEDİYOR

İnsanların ırk ve görünüme göre evinde köpek ya da hayvan beslemek istediğine dikkati çeken Gökçen Atak, sokakta bakıma muhtaç köpekleri eğitip yeteneklerini göstermesine yardımcı olarak sahiplendirmeyi amaç edindiğini söyledi. Merkezi ziyaret eden hayvanseverlerin farklı yetenekteki sokak köpeklerini görüp sahiplenmek istediğini anlatan Atak, "Sokakta bulup eğitim verdiğim köpekleri sahiplendirirken hiçbir ücret almıyorum. Amacım sadece bakıma muhtaç hayvanlara kalacakları sıcak yuva bulmak" diye konuştu.

KÖPEK PANSİYONU VE EĞİTİM HİZMETİ

Çakırlar Mahallesi'nde kurduğu merkezde tatile giden ya da evinden uzak kalması nedeniyle bir süre hayvanına bakamayacak olan hayvanseverlerin köpeğine pansiyon hizmeti veren Atak, burada 20 köpeğin günlük bakımını yapıyor. Kendisini pozitif köpek eğitmeni olarak tanıtan Gökçen Atak, evinde hayvan yetiştiren ailelerin isteğine göre köpeklere eğitim vererek hayvanseverlere de yardımcı oluyor.