2 Temmuz 1993 yılında Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü Sivas Olayları'nın 19'uncu yıldönümünde yarın çeşitli anma programları gerçekleştirilecek. 19'uncu yıl dönümü öncesi anmaya katılacak olan sivil toplum örgütü başkanları basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, 2 Temmuz 1993'te Sivas'a Pir Sultan Abdal'ı anmak üzere gidenlerin Madımak Oteli'nde yakılmasının üzerinden tam 19 yıl geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

"İnsanlık tarihinin yüzkarası olaylarından biri olan Madımak katliamı, insanlığa, ortak yaşama kültürüne, aydınlığa karşı yapılmış bir katliamdır ve bu yönüyle insanlık var oldukça lanetlenecektir. Madımak katliamı, sonuçlanan davalara rağmen hala karanlıkta kalmış bir olaydır. Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Doğan Güreş gibi dönemin siyasi sorumluları, Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, 'Gazanız mübarek olsun' diyen Belediye Başkanı, katliamın asıl planlayıcıları yargı önüne çıkarılamamıştır. Saldırgan topluluğa saatler boyunca niçin müdahale edilmediği hala soru işaretidir. Firari sanık ya da zanlıların AKP'li belediyelerde çalışmaları, şirket kurup ihale almaları, cezaevinde çocuk sahibi olmaları, ellerini kollarını sallaya sallaya yurtdışına çıkmaları, Sivas katliamı insanlık suçu olmasına rağmen firari sanık ve zanlılarla ilgili davanın zaman aşımdan düşürülmesi, Madımak Oteli çevresine yasak konulması ve anmaya gidenlere biber gazı sıkılması, Cafer Erçakmak'ın 18 yıl boyunca aranırken ne gariptir ki Sivas'ta ölmesi, Madımak Oteli'nin kamulaştırılarak bilim ve kültür merkezine dönüştürülerek katliamın izlerinin yok edilmesi, bütün bunların üstüne bir de katliamda kaybettiğimiz canlarımızın, saldırganların adlarıyla birlikte aynı panoda yer alması vicdanları sızlattığı gibi katliamcı zihniyetin AKP aracılığı ile sürdürüldüğünün kanıtıdır. Bizler için katliam asla iyileşmeyecek bir yaradır. Ancak katliam sonrasında yaşanan tüm bu gelişmeler Türkiye adına bir başka utançtır. Türkiye, bu utançla yaşayamaz."

'TÜRKİYE YÜZLEŞMELİ'

Türkiye'nin ve Sivas'ın alnına sürülen bu kara lekeyi silmesi gerektiğini belirten Özel, Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarıyla yüzleşmek gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Şimdi katliam mağdurları ve Aleviler başta olmak üzere bu ülkede yaşayan her bir insana bir sorumluluk düşüyor. Bu görev, katliamın 19'uncu yılında Madımak Oteli önüne giderek bir kez daha, 'Madımak Oteli, utanç müzesi olacak' diye haykırmaktır. Bu haykırışın, pek çok anlamı olacaktır. 2 Temmuz'da Sivas'ta olmak, katliamda kaybettiğimiz canlarımızı unutmadığımızı göstermek, devleti ve toplumu katliamlarla yüzleştirmek için bir imkan yaratmak, Türkiye'yi bu utanç verici olayın ayıbından kurtarmak için verilen mücadeleye yoldaşlık etmek, İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi tabelası asılan Madımak Oteli'nin utanç müzesine dönüştürülmesi talebinden vazgeçmediğimizi göstermektir."

Özel, geçen yıl otel önünde anma yasağı nedeni ile yaşanan gerginliğe de dikkat çekerken, bu yıl kendilerine otel önüne gidemeyeceklerine dair harhangi bir uyarı yapılmadığını ve her zamanki gibi anma etkinliğini gerçekleştireceklerini dile getirdi. Toplantıya katılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ve Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Engin Gündük, inanç nedeni ile yaşananların bütün toplumun ortak sorunu olduğunu belirterek, yarınki etkinliğe katılım çağrısı yaptı.

İLK ETKİNLİK VALİLİK VE STK'LARDAN

Olayların 19'uncu yıldönümü nedeni ile kentte yarın iki ayrı anma etkinliği gerçekleştirilecek. İlk olarak sabah saat 10.00'de Valilik, Belediye ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan grup eski adıyla Madımak Oteli, yeni adıyla Bilim ve Kültür Merkezi'ne giderek olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı pano önüne karanfil bırakacak. Etkinliğe Vali Ali Kolat ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün de katılacağı belirtildi.

CHP DİĞER GRUBA KATILACAK, BDP DE GELİYOR

Önceki yıllarda diğer sivil toplum örgütlerinden ayrı olarak anma etkinliği düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise bu yıl ayrı olarak sadece kent meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunacak. Yaklaşık 20 milletvekiliyle etkinliklere katılacak olan CHP'liler, kent meydanındaki anıta çelenk sunduktan sonra Sivas Demokrasi Platformu ve Alevi Derneklerinin organize ettiği büyük etkinliğe iştirak edecek. CHP'nin yanı sıra bu yıl düzenlenecek olan etkinliklere Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri de katılacak. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekili ve partililerin de etkinlikte yer alacakları öğrenildi.

YÜRÜYÜŞ 11.00'DE BAŞLAYACAK

Çeşitli siyasi partiler, Alevi dernekleri, sendikalar ve gençlik örgütlerinin yer alacağı geniş katılımlı etkinlik Seyrantepe Mahallesi üzerinden saat 11.00'de gerçekleştirilecek olan yürüyüş ile başlayacak. Gruplar Ethembey Parkı önünden, Mevlana Caddesi boyunca ilerleyerek kent meydanına gelecek. Ardından kalabalık Atatürk Caddesi üzerinden Eski Belediye Sokak'ta bulunan eski Madımak Oteli binasının önüne gelerek burada anma etkinliğini gerçekleştirecek. Otele karanfil bırakılmasının ardından etkinliğe katılan kuruluşlar adına açıklamalar yapılacak. Grup daha sonra geldiği güzergahı kullanarak etkinliği bitirecek.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

19'uncu yıldönümü anma etkinlikleri nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemleri alınacak. Sivas'a ilave olarak Malatya, Kayseri, Ordu, Tokat, Giresun gibi çevre illerden gelen takviye kuvvetler ile birlikte 2 bin polis, anma etkinliklerinde görev alacak. MOBESE kameraları da grubun geçiş güzergahını adım adım izleyecek. Çevreye keskin nişancı özel harekat polisleri yerleştirilecek. Yürüyüş ve anma etkinliği programı çerçevesinde, Mevlana Caddesi ve açılan ara sokaklar, kent meydanı, İstasyon Caddesi'nin bir bölümü, Atatürk Caddesi'nin bir kısmı, eski otel binasının yer aldığı Eski Belediye Sokak ve açılan sokaklar trafiğe kapatılacak. Polis ekipleri kent girişlerinde de önlem alacak. Sabah erken saatlerden itibaren anma etkinliği için kent dışından gelecek araçlar polis ekiplerince aramalardan geçirildikten sonra kente girişine izin verilecek.

BU YIL YASAK YOK

Geçen yıl Valilik tarafından eski otel binası önüne getirilen anma yasağıyla ilgili bu yıl aynı uygulamayı yapılmayacak. Geçen yıl yaşanan arbede nedeni ile grupların bu sene bina önüne kadar gelerek etkinlik yapmasına yönelik engelleme olmayacak. Ancak bina içerisinde sadece etkinliği düzenleyen kuruluş temsilcileri ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının girmesine izin verilecek.